Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακός – Διέλυσε τη Μακάμπι και οι αριθμοί το αποδεικνύουν

Ολυμπιακός – Διέλυσε τη Μακάμπι και οι αριθμοί το αποδεικνύουν

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα των Ερυθρόλευκων

Μετά την ήττα από την Αναντολού Έφες στην Τουρκία, πόσω μάλλον δε μετά το καταστροφικό τελευταίο δεκάλεπτο, όπου σημείωσε μόλις 3 πόντους, ο Ολυμπιακός έψαχνε να βρει αντίδραση κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η απάντηση των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν απλώς εκκωφαντική. Όσοι βρέθηκαν στο ΣΕΦ παρακολούθησαν μια… ραψωδία των Ερυθρόλευκων, που έκαναν ό,τι ήθελαν τους Ισραηλινούς παίρνοντας τη νίκη με σκορ 90-73.

Αυτό που έκαμψε κάθε αντίσταση της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν με διαφορά η πρώτη περίοδος. Όμως, και στη συνέχεια του ματς οι Πειραιώτες ήταν απόλυτα σοβαροί και συγκεντρωμένοι, φθάνοντας στο στόχο τους. Η κυριαρχία τους στο παρκέ αποτυπώνεται πολύ εύκολα μέσω της στατιστικής, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τι έκαναν καλά στον Ολυμπιακό, ώστε να πετύχουν την 7η νίκη τους στην EuroLeague.

Τα πρώτα 10 εφιαλτικά λεπτά

Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια στην πρώτη περίοδο, μετατρέποντάς τη σε «κόλαση» για την «ομάδα του λαού». Συγκεκριμένα, ο ελληνικός σύλλογος σημείωσε 35 πόντους (7/9 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 5/5 βολές), 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 4 κλεψίματα και 0 λάθη, δεχόμενος μόνο 8 πόντους.

Για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, οι δύο ομάδες είχαν σχεδόν ίδιες κατοχές στο δεκάλεπτο (19 ΟΣΦΠ – 18 Μακάμπι), όμως οι Πειραιώτες είχαν Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές δηλαδή) που έφθασε το τρομακτικό 194,4. Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί είχαν μόλις 47,1. Χαώδης διαφορά.

Ακόμα, σε ό,τι έχει να κάνει με το τι σουτ πήραν οι παίκτες του Μπαρτζώκα, το ποσοστό τους στο True Shooting [που μετρά την αποτελεσματικότητα των συνολικών σουτ (δίποντα, τρίποντα, βολές) μιας ομάδας ή ενός παίκτη] έφθασε το 83,3%. Η αποτελεσματικότητα των σουτ του δηλαδή πήγε κοντά στο 84%.

Η γενική εικόνα

Στο γενικό κάδρο του αγώνα, ο Ολυμπιακός πέτυχε 90 πόντους (18/29 δίποντα, 11/32 τρίποντα, 21/23 βολές) σε συνολικά 69 κατοχές (68 είχε η Μακάμπι) με τους πόντους του ανά 100 κατοχές (Offensive Rating) να φθάνουν τους 130,4. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητά του στα σουτ (True Shooting) ήταν στο 63,4% (στη σεζόν μετρά 57,6%).

Επιπλέον, υπήρχε ισορροπία στις επιθέσεις που πήραν οι παίκτες, μιας και το 52% ήρθαν από το τρίποντο (στο τέλος του ματς έγιναν κάποια επιπλέον μακρινά σουτ), 7% από μέση απόσταση και 41% από το ζωγραφιστό. Ακόμα, ο Ολυμπιακός κατέγραψε στη στατιστική του 38 ριμπάουντ, 22 ασίστ για 7 λάθη (μόλις το 9% των επιθέσεων κατέληξε σε λάθος) και 8 κλεψίματα, όλα αυτά με τον δείκτη αξιολόγησης (PIR) να φθάνει τους 120 βαθμούς.

Ο MVP Μουσταφά Φαλ

Κορυφαίος του παιχνιδιού αναδείχθηκε ο Μουσταφά Φαλ. Ο Γάλλος έπαιξε περισσότερο από οποιονδήποτε παίκτη των Πειραιωτών (29’) τελειώνοντας το ματς με 12 πόντους, 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα, με 27 βαθμούς στο PIR.

Για να μείνουμε στον… χορό των προηγμένων στατιστικών, ο 29χρονος θηριώδης σέντερ είχε Offensive Rating 169,9 και αντίστοιχο Defensive (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές) μόλις 81,4. Το True Shooting του έφθασε το 66,7%, ενώ στο 75,3% των αμυνών που έβγαλε στο ένας με έναν, κατέληξε με τον ίδιο νικητή και το καλάθι του Ολυμπιακού ανέπαφο.

Σε όλο το ματς έδινε καλά σκριν, μοίραζε σωστά την μπάλα στους συμπαίκτες του και γενικά πραγματοποίησε μια αρχοντική εμφάνιση, που δίκαια τον ανέδειξε ως MVP του αγώνα.

Η 5άδα «κλειδί»

Από το συνδυασμό παικτών που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, μία πεντάδα ξεχώρισε περισσότερο από τις άλλες και ήταν η πιο αποτελεσματική. Για όσους δεν το μάντεψαν, αυτή η 5άδα ήταν φυσικά η αρχική. Τόμας Γουόκαπ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ και Μουσταφά Φαλ έκαναν απίθανη δουλειά.

Για όσο διάστημα οι συγκεκριμένοι πέντε βρέθηκαν ταυτόχρονα στο παρκέ του ΣΕΦ, παρήγαγαν τους 33 από τους 90 πόντους της ομάδας, λαμβάνοντας το 29% των 69 κατοχών που είχαν οι Ερυθρόλευκοι. Παράλληλα, δέχτηκαν μόλις 21 από τη Μακάμπι, κάτι που μεταφράζεται σε +12. Καθόλου άσχημα.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024