Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Δημοπρασία για νέες άδειες εξόρυξης λίγες μέρες μετά τις… μεγάλες υποσχέσεις στη Γλασκώβη

ΗΠΑ – Δημοπρασία για νέες άδειες εξόρυξης λίγες μέρες μετά τις… μεγάλες υποσχέσεις στη Γλασκώβη

Με την τιμή του μαύρου χρυσού στα ύψη, η δημοπρασία συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον από δεκάδες εταιρείες του κλάδου

Πριν «κάτσει» καλά-καλά η σκόνη από την κλιματική σύνοδο στη Γκασκόβη και τις υποσχέσεις για απομείωση των ορυκτών καυσίμων, η αμερικανική κυβέρνηση διοργανώνει δημοπρασία για δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου σε επιπλέον 80 εκατ. στρέμματα στον Κόλπο του Μεξικού. Στη δημοπρασία θα συμμετέχουν όλα τα μεγάλα ονόματα του αμερικανικού και όχι μόνο ενεργειακού κλάδου, όπως η Exxon Mobil, η BP και η Royal Dutch Shell.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία είναι η πρώτη του είδους επί προεδρίας Μπάιντεν. Ομολογουμένως η κυβέρνηση προσπάθησε να παγώσει τη διαδικασία, όμως ηττήθηκε στα δικαστήρια από τις πετρελαιοπαραγωγικές πολιτείες που απαιτούσαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο, ακτιβιστές επισημαίνουν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να ακυρώσει την πώληση, αν πραγματικά το ήθελε, μέσω προεδρικού διατάγματος, κάτι που προφανώς απέφυγε να κάνει αποφεύγοντας να έρθει σε ρήξη με τους βουλευτές του αμερικανικού νότου, αλλά και τα εταιρικά συμφέροντα.

Μάλιστα, οι ακτιβιστικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν δικαστικά ακόμη και εκ των υστέρων την έναρξη της εκμετάλλευσης στα νέα οικόπεδα.

Η προηγούμενη, ανάλογη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, επί προεδρίας Τραμπ, είχε αποφέρει μέτρια κέρδη της τάξεως των 121 εκατ. δολαρίων. Έκτοτε, ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει με πρώτο και κυριότερο την εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού που γέμισε με κέρδη τα ταμεία των εταιρειών και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον τους για νέες επενδύσεις. Με την τιμή του μαύρου χρυσού σχεδόν στα 81 δολάρια το βαρέλι, ουσιαστικά μιλάμε για μια αύξηση της τιμής της τάξεως του 95% μέσα στους δώδεκα μήνες.

Έτσι, το ενδιαφέρον φέτος είναι ισχυρό με συνολικά 29 εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές για 307 οικόπεδα, συνολικής έκτασης 80 εκατ. στρεμμάτων.

Η δημοπρασία θα λάβει χώρα διαδικτυακά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024