Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Μπάιντεν και Σι θα εξετάσουν την πιθανότητα συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών

ΗΠΑ – Μπάιντεν και Σι θα εξετάσουν την πιθανότητα συνομιλιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν την πιθανότητα έναρξης «στρατηγικών» συνομιλιών αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, ανακοίνωσε την Δευτέρα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μία ημέρα μετά τη διαδικτυακή σύνοδο των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο Μπάιντεν είπε στον Σι ότι είναι αναγκαίο να γίνει «μια σειρά συζητήσεων για τη στρατηγική σταθερότητα», έκφραση η οποία στη διπλωματική γλώσσα παραπέμπει σε θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα εργαστούμε για να εξετάσουμε την πιθανότητα να οργανώσουμε συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα», συνέχισε εκφραζόμενος με μεγάλη επιφύλαξη, πάντως, σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το ινστιτούτο προβληματισμού Brookings.

Ο Σάλιβαν απαντούσε σε ερώτηση για την αύξηση της ισχύος του κινεζικού οπλοστασίου. Πρόσφατα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Πεκίνο πραγματοποίησε τον Αύγουστο δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου και έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, όπου αναφέρεται ότι το κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα επιταχύνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι εκτιμούσε η Ουάσινγκτον.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν έναν επίσημο διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, γεγονός που στο παρελθόν οδήγησε σε πολλές συμφωνίες για τον αφοπλισμό. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κίνα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ζητήσει πολλές φορές να περιληφθεί και το Πεκίνο στις αμερικανορωσικές συνομιλίες, αλλά μάταια. Ο διάδοχός του φαίνεται σε αυτό το στάδιο να προτιμά τις διμερείς, ανεπίσημες συνομιλίες.

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024