Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Σκέψεις για «μπλόκο» παντού στους ανεμβολίαστους - Γιατί και για ποιους εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου

Κοροναϊός – Σκέψεις για «μπλόκο» παντού στους ανεμβολίαστους – Γιατί και για ποιους εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου

Η κυβέρνηση εξετάζει, το μέτρο της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις, που ενδεχομένως καταλήξουν νέα μέτρα  ώστε να μπει ένα «φρένο» στην φονική πορεία του κοροναϊού, που ρίχνει βαριά την σκιά του στη χώρα, πιέζοντας αφόρητα το Σύστημα Υγείας.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης εστιάζουν και αυτή τη φορά στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να καλπάζει με αμείωτους ρυθμούς, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με ολικό lockdown, όπως επί παραδείγματι στην Αυστρία, όπου πλέον  οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, να αθληθούν, επειδή χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή –φυσικά– για να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» και τα αντίστοιχα  μέτρα που λαμβάνουν χώρες όπως η Γαλλία αλλά και το Ισραήλ, προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα. Σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός είναι το βασικό ανάχωμα στην πανδημία, πυκνώνουν τις εκκλήσεις να κάνουν το εμβόλιο όσοι ακόμη δεν το έχουν κάνει, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη λήψη της τρίτης δόσης από άτομα που έχουν ολοκληρώσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη ή την πρώτη -αν πρόκειται για το μονοδοσικό Johnson&Johnson.

Υποχρεωτική η τρίτη δόση

Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως,  εξετάζει, το μέτρο της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής τρίτης δόσης εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65. Πρόκειται για μέτρο που έχει υιοθετηθεί στη Γαλλία και έτσι εξετάζονται τρόποι για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και εδώ.

Κάτι που αποκάλυψε ο Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο MEGA.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογεώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Υπενθυμίζεται πως στην Γαλλία, το πιστοποιητικό σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και θα πρέπει να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα με την κυβέρνηση να αναζητά ενδεχόμενες λύσεις ενώ αναμένεται να δούμε και το κατά πόσο θα υπάρξει μια λύση για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή η Ελλάδα θα προχωρήσει μεμονωμένα.

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται πιο στοχευμένα στους πολίτες άνω των 60, εξήγησε ο Άκης Σκέρτσος: «Εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός όμως το πρόβλημα στη χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εντοπίζεται κυρίως στο 20% των πολιτών άνω των 60, είναι περίπου 580.000 συμπολίτες μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Διότι αυτοί είναι με βάση όλα τα δεδομένα νοσηλειών, ΜΕΘ και θανάτων οι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό ασθενείς».

Και με τη γλώσσα των αριθμών και των παραδειγμάτων, «σε όρους νοσηλειών ο εμβολιασμός ενός 70άρη ισοδυναμεί με τον εμβολιασμό 31 νεότερων ανθρώπων. Ή διαφορετικά, αν είχαμε καταφέρει σήμερα να είναι εμβολιασμένο αντί για το 80% το 95% των ηλικιών 60+, οι βαριές νοσηλείες στις ΜΕΘ θα ήταν περίπου 100 αντί για 480. Τόσο σημαντικό είναι να επιμείνουμε στην θωράκιση αυτής ειδικά της ηλικιακής ομάδας. Το μήνυμα λοιπόν προς τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι να ακούσουν τους ειδικούς και να προστατεύσουν έστω και τώρα την πολύτιμη υγεία τους», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Μόνο με τρίτη δόση στους κλειστούς χώρους; – « Δεν νοείται lockdown για όλους»

Στην κυβέρνηση, παίρνουν υπόψη, την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία, οι οποίοι συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες με την τρίτη δόση,  με τον υπουργό Επικρατείας, Άκης Σκέρτσο, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και στην χώρα μας, καθώς όπως είπε: «είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Ο Άκης Σκέρτσος για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο για πιθανά νέα μέτρα που θα ισχύσουν οριζόντια. «Δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», σημειώνει προσθέτοντας πως «το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα διότι αποτελεί μια αδικαιολόγητη και μη ανεκτή στέρηση ελευθερίας για τους εμβολιασμένους. Άρα δεν θα εφαρμοζόταν».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, ένα γενικό lockdown θα «παρείχε άλλοθι στους ανεμβολίαστους να μην κάνουν τη φρόνιμη επιλογή της ατομικής τους προστασίας μέσω του εμβολίου. Και φυσικά θα ήταν μια συνταγή καταστροφής για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

Τι άλλο εξετάζεται

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά της διάδοσης του κοροναϊού, άφησε στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο».

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας: «Στα ΜΜΜ, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα».

Σχετικά με το αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, ο ίδιος είπε ότι «Στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024