Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φινλανδία – Οι πολίτες θα βλέπουν τους μισθούς των συναδέλφων τους – Στόχος η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος των φύλων

Φινλανδία – Οι πολίτες θα βλέπουν τους μισθούς των συναδέλφων τους – Στόχος η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος των φύλων

Ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των μισθολογικών διακρίσεων πρόκειται να καταθέσει προς ψήφιση η πεντακομματική κυβέρνηση

Νέο νομοσχέδιο της φινλανδικής κυβέρνησης θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ενημερώνονται για τους μισθούς των συναδέλφων τους, σε περίπτωση που υποπτεύονται ότι οι ίδιοι έχουν πέσει θύματα διάκρισης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το νομοσχέδιο έχει δεχτεί τις επικρίσεις εργατικών σωματείων, που απαιτούν ακόμη περισσότερη διαφάνεια, αλλά και του μεγαλύτερου συνδέσμου εργοδοτών, που υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τις συγκρούσεις εντός των χώρων εργασίας.

Όμως ο κεντροαριστερός συνασπισμός της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν πιέζει για την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μισθολογικές αποκλίσεις.

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για το πρόγραμμα της κυβέρνησης, είναι η εξάλειψη αδικαιολόγητων μισθολογικών χασμάτων», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός ισότητας, Τόμας Μπλόμκβιστ. «Πλέον θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά».

Όπως εξηγεί, περιμένει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο πριν τις εκλογές του Απριλίου του 2023.

Οι Φιλανδές κέρδιζαν 17,2% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συμπατριώτες τους το 2020, σύμφωνα με μια κατάταξη για την μισθολογική ισότητα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Στην κατάταξη αυτή η Φινλανδία κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται πολύ πίσω από τις γειτονικές της Νορβηγία (8η), Δανία (9η) και Σουηδία (12η), παρότι η ισότητα των φύλων βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Φινλανδίας επί δεκαετίες.

Μια έκθεση του 2018 του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα ισότητας στην Φινλανδία έδειξε ότι οι λόγοι της ανισότητας αυτής είναι συχνά παρόμοιοι με εκείνους που ισχύουν για άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης- ο διαχωρισμός της αγοράς εργασίας σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες και σε εκείνα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, πατέρες που λαμβάνουν λιγότερη γονική άδεια από τις μητέρες και γυναίκες που δεν προάγονται σε ανώτερες θέσεις τόσο συχνά όσο οι άνδρες.

Η Μέργια Μάχκα, μια δημοσιογράφος που έγινε επενδύτρια και μπλόγκερ, αναρτά από το 2019 τις απολαβές της στο Twitter και στο Instagram για να ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο για την μισθολογική διαφάνεια.

«Έχουν υπάρξει καταστάσεις όπου έχω διαπιστώσει ότι ένας άνδρας που κάνει μια παρόμοια δουλειά με εμένα έχει λάβει μεγαλύτερο μισθό», δήλωσε την Τρίτη η Μάχκα για τους λόγους της πρωτοβουλίας της καθώς δημοσιοποίησε το φορολογητέο εισόδημά της για το 2020 που ανέρχεται σε 48.522€

Ημέρα Φόρων

Την Τετάρτη, οι φινλανδικές φορολογικές αρχές δημοσιοποίησαν το φορολογητέο εισόδημα για το 2020 του κάθε πολίτη, μια ημέρα που είναι γνωστή ως «ημέρα φόρων» στην Φινλανδία κατά την οποία τα τοπικά μέσα ενημέρωσης «ξεσκονίζουν» τα αρχεία των πλούσιων και διάσημων.

Παρότι είναι διαφανής η διαδικασία, δεν δίνει την πλήρη εικόνα.

Οι φορολογικές αρχές εκτιμούν ότι το φορολογητέο εισόδημα ενός πολίτη είναι κατά μέσο όρο 75-80% χαμηλότερο σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα, εξαιτίας των εκπτώσεων φόρων και των αφορολόγητων επιδομάτων.

Σε σχέση με την επερχόμενη κυβερνητική πρόταση, η βασική ένωση εργοδοτών, η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών, εγκατάλειψε τον περασμένο Νοέμβριο την ομάδα εργασίας για την μισθολογική διαφάνεια του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενη για την ταχύτητα με την οποία προτείνονται αλλαγές στη νομοθεσία.

Μια ανώτερη νομική σύμβουλός της, η Κάτια Λεπάνεν, δήλωσε στο Reuters ότι η Συνομοσπονδία θα ήθελε να κάνει μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με το μισθολογικό χάσμα και ότι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τους μισθούς θα πρέπει να είναι εθελοντική.

«Αν καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίηση λεπτομερών πληροφοριών που αφορούν τους μισθούς θα προκληθεί μια γενικότερη περιέργεια και θα υπάρξει επιδείνωση του εργασιακού κλίματος», υποστηρίζει.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων και ο διαμεσολαβητής σε θέματα ισότητας Γιούκα Μαριανβάρα εκτιμούν ότι έχει γίνει επαρκής έρευνα στη διάρκεια των τριών προηγούμενων κυβερνήσεων και ότι τώρα έχει έρθει η ώρα για δράση.

«Για να γεφυρωθεί το χάσμα απαιτείται μια αλλαγή στη νοοτροπία και επομένως είναι απαραίτητο να αλλάξει ο νόμος για να αλλάξει η κουλτούρα», πρόσθεσε η Καταρίνα Μούρτο, διευθύντρια της Συνομοσπονδίας Σωματείων Διευθυντικών και Διοικητικών Υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που εντάσσεται στο κοινό πολιτικό πρόγραμμα της πεντακομματικής κυβερνώσας συμμαχίας, ώστε να εμπεριέχει τις διαφορετικές απόψεις της ομάδας εργασίας, υπήρξε δύσκολος και η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει.

Αλλά ο Μπλόμκβιστ δήλωσε στο Reuters ότι θα προχωρήσει. «Θα εφαρμόσουμε αυτό που συμφωνήσαμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα», διευκρίνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024