Μελέτη για τα εμβόλια mRNA – Πόσο μας προστατεύουν από νοσηλεία και βαριά νόσο
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο JAMA Network
Προκειμένου να διερευνηθεί το όφελος των εμβολίων έναντι της COVID-19 , είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, αν όταν νοσεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί, εμφανίζει πιο ήπια νόσο σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί.
Για το σκοπό αυτό σχεδιάστηκε μία μελέτη για να αξιολογήσει τη συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο και τη νοσηλεία με λοίμωξη COVID-19, και σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν αξιολογήθηκε η πιθανότητα εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη δημοσίευση στο JAMA Network.
Ανάμεσα στο 4513 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν (μέση ηλικία τα 59 έτη, 48,8% γυναίκες και 20,1% ανοσοκατεσταλμένοι), 1983 νόσησαν με COVID-19 και 2530 είχαν άλλο λόγο νοσηλείας σε νοσοκομείο (περιστατικά control). Ανάμεσα σε όσους νοσηλεύτηκαν με COVID-19 ανεμβολίαστοι ήταν το 84,2%.
Η νοσηλεία με COVID-19 συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα να έχει ολοκληρώσει κάποιος τον εμβολιασμό, τόσο όσο αφορά το άλφα όσο και το δέλτα στέλεχος του ιού. Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στους ανοσοεπαρκείς ασθενείς (11,2% εμβολιασμένοι έναντι 53,5%), παρά στους ανοσοκατεσταλμένους (40,1% έναντι 58,8%) και σταδιακά λιγότερο ισχυρή 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer (5,8% έναντι 11,5%) και της εταιρείας Moderna (1,9% έναντι 8,3%).
Αποκαλυπτική μελέτη
Ανάμεσα σε 1197 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 το 11,9% ήταν εμβολιασμένοι. Συγκριτικά με όσους δεν είχαν εμβολιαστεί οι εμβολιασμένοι ήταν συνήθως μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν συννοσηρότητες, ενώ χρειάστηκαν λιγότερο συχνά φροντίδα σε ΜΕΘ (24,6% έναντι 40,1%) και επεμβατικό μηχανικό αερισμό (7,7% έναντι 23%).
Από αυτούς οι μη εμβολιασμένοι αφορούσαν το 93,9% των περιπτώσεων που κατέληξαν σε επεμβατικό μηχανικό αερισμό και θάνατο.
Συμπερασματικά τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της προστασίας του εμβολιασμού με ένα mRNA εμβόλιο έναντι στη νοσηλεία και τη θνητότητα από τη λοίμωξη COVID-19 και συνάδουν με τα δεδομένα για μειωμένη νοσηρότητα των εμβολιασμένων.
- Εντυπωσιακό ψάρι του Ινδικού Ωκεανού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Κακοκαιρία «Erminio»: 112 σε Αττική και άλλες περιοχές – Ισχυρές βροχές, ανεμοστρόβιλοι και δρόμοι «ποτάμια»
- Η Ρωσία δηλώνει ότι έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
- ΚΚΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η νέα δικογραφία επιβεβαιώνει τη σαπίλα και το μέγεθος της βιομηχανίας ρουσφετιών και εξαγοράς
- MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης η ενημέρωση και τον Μάρτιο
- Bimbofication: Σάλος με τον crossdresser σύζυγο της Κρίστι Νόεμ – «Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»
- Η JTI Hellas δίνει μπόνους έως 3 μισθούς και 20 εβδομάδες επιπλέον γονικής άδειας στους εργαζόμενους της
- Ο Erminio οδήγησε σε αναβολή και το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442