Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ - Οι συνωμοσίες των προεδρικών

ΣΥΡΙΖΑ – Οι συνωμοσίες των προεδρικών

Ολα τα ρεύματα και οι τάσεις αυτό το διάστημα συσκέπτονται αθόρυβα και ενόψει συνεδρίου αλλά και του μετασχηματισμού του κόμματος

Σε ύπνωση ως προς αντιπαραθέσεις ενδοκομματικές, σε κίνηση ως προς τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά του κόμματος και το άνοιγμα. Ενωτικά πάντα». Η φράση του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζει τη στάση της εσωκομματικής τάσης ή ρεύματος που έχει την ονομασία Κίνηση Μελών και εγγράφεται ως η προεδρική και αυτή που βλέπει θετικά το άνοιγμα του κόμματος και τις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν ταυτίζεται στο εύρος της με το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα (εδώ καταγράφονται πια και στενοί του συνεργάτες όπως ο Νίκος Μπίστης που προέρχονται από το ρεύμα της Γέφυρας ή του λεγόμενου προοδευτικού μεταρρυθμισμού) ενώ έχει διαύλους με πολλά πασοκογενή στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας (που επίσης δεν είναι ενιαία).

Πριν από μέρες βέβαια, ένα mail που φέρεται να διέρρευσε αποδείκνυε πως η Κίνηση Μελών και κινητικότητα επιδεικνύει αλλά και έχει προχωρημένο σχέδιο συσκέψεων ακόμη και με πανελλαδικά χαρακτηριστικά. «Λογικό» λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Ολα τα ρεύματα και οι τάσεις αυτό το διάστημα συσκέπτονται αθόρυβα και ενόψει συνεδρίου αλλά και του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κίνηση Μελών των Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη κ.ά. θα έλειπε;

Πάντως η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του κόμματος που επικύρωσε τις τελικές διαδικασίες για το 3ο συνέδριο δεν ήταν αυτή που οι της Κίνησης Μελών, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Αν εξαιρέσεις αιχμές όπως του Νίκου Παππά για τις ποσοστώσεις – κατά συντρόφων του που σήμερα είναι κατά των μεγάλων ποσοστώσεων των συμμάχων δυνάμεων για το συνέδριο ενώ παλιά είχαν ο ίδιοι εκλεγεί με ποσοστώσεις – η Κίνηση είχε μια αναιμική στάση στην ΚΕΑ. «Πάμε ενωτικά. Να έχουμε διαφωνίες, να αντιπαρατεθούμε αλλά δημιουργικά και εντός κόμματος», λέει κορυφαίο στέλεχος της Κίνησης Μελών. Οι ίδιοι ήταν υπέρ των ποσοστώσεων 20% για το συνέδριο από δυνάμεις όπως η Γέφυρα ή η ΔΗΜΑΡ αλλά δεν συνεχίζουν την όλη αντιπαράθεση.

Το ΚΙΝΑΛ

Οπως και η συζήτηση για το Κίνημα Αλλαγής, μάλλον τους εκπροσωπεί η τοποθέτηση ενός μέλους της Κίνησης Μελών, όπως ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης που στην ΚΕΑ είπε «να μην υπερεκτιμάται, ούτε να υποεκτιμάται το τι γίνεται στο ΚΙΝΑΛ». Παρακολουθούν τις διεργασίες στον όμορο χώρο, έχουν επαφή με μικρομεσαία στελέχη αλλά όπως λέει έτερος βαρόνος της Κίνησης, «το ΚΙΝΑΛ δεν σώζεται. Εχουν διαρραγεί οι σχέσεις της βάσης του με τα στελέχη του. Ούτε μας προβληματίζει η όποια διαρροή ψηφοφόρων μας προς τα εκεί μετά τη νέα αρχηγία του». Δεδομένου βέβαια πως η Κίνηση Μελών έχει σχέσεις με ένα πασοκογενές μέρος της Προοδευτικής Συμμαχίας που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ λόγω Γιώργου Παπανδρέου και πρώτου μνημονίου, τηρούν λελογισμένη στάση και γι’ αυτό. Συσκέψεις, εξωστρεφείς ομιλίες, zoom, είναι μερικά από τα όπλα της Κίνησης που επίσης έχει μέλη της στα τρία όργανα του συνεδρίου (Οργανωτική, Καταστατικό, Θέσεις) ενώ τα στελέχη της λένε παντού πως διατηρούν την πλειοψηφία εντός κόμματος και άρα έχουν το προβάδισμα στις κινήσεις τους από εδώ και πέρα.

Με διαύλους με το διατασικό ρεύμα της ΡΕΝΕ (Αντ. Κοτσακάς, Ν. Σκορίνης, Π. Ρήγας κ.λπ.) οι της Κίνησης πάντα επιμένουν σε μια πιο οξυμένη ρητορική κατά της κυβέρνησης, συχνά έχουν αντιδεξιό λεξιλόγιο ενώ σήμερα όπως λένε δεν υπάρχει η αντιπαράθεση του 3% του κόμματος με το 33% (και άρα του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015) και πιστεύουν πως απαιτείται συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024