Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντωνία Ηρωίδου στο in.gr– Όταν η ελληνική ιστορία και μυθολογία χρωματίζεται με pixels

Αντωνία Ηρωίδου στο in.gr– Όταν η ελληνική ιστορία και μυθολογία χρωματίζεται με pixels

Η πολυδιάστατη Αντωνία Ηρωίδου μας καλωσορίζει στον δικό της πολύχρωμο κόσμο γεμάτο τέχνη

Η Αντωνία Ηρωίδου γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1970 στη Λάρισα.

Τα παιδικά της χρόνια καθώς και αυτά που ακολούθησαν ήταν γεμάτα μουσική. Με σπουδές κλασικής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και κατόπιν στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης αποφοιτά και λαμβάνει το δίπλωμα κλασικής Κιθάρας με Άριστα.

Συνεχίζει τις σπουδές της στη Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover και Conservatorium Luzern όπου και αποφοιτά παίρνοντας πτυχίο σολίστ με άριστα. Ακολουθούν ρεσιτάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέσα στη μουσική συνυπάρχει και η αγάπη της για την ζωγραφική.

Η έλλειψη επαρκούς χώρου την κάνει να ανακαλύψει τον εναλλακτικό τρόπο του digital Art όπου γνωρίζει και ερωτεύεται.

Τα έργα της είναι εμπνευσμένα από την ιστορία, από τα ανθρώπινα συναισθήματα, από διηγήσεις και βιώματα , από την ψυχή των παιδιών καθώς επίσης και από έναν ονειρικά πλασμένο και ιδεατό κόσμο της φαντασίας και των ονείρων της.

Σκοπός της, να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις μέσω των έργων της.

Από τις μουσικές σπουδές στο illustration art. Τι σας δίδαξε η μουσική σας παιδεία στον σχεδιασμό; Ταυτίζονται;

Οι τέχνες είναι αλληλένδετες. Έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή που λέγεται έκφραση. Όπως η μουσική, έτσι και η ζωγραφική είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης των ανθρωπίνων σκέψεων και συναισθημάτων. Είναι μία διαφορετική γλώσσα που ακόμα κι αν δεν την έχεις σπουδάσει, την αντιλαμβάνεσαι και την ευχαριστιέσαι. Οι σπουδές μου πάνω στην κλασσική μουσική, με βοήθησαν στο να έχω πνευματική εγρήγορση, δομημένο συνειρμό σκέψεων, αισθητική αντίληψη, ικανότητα σύνθεσης καθώς επίσης και αντίληψης της συνύπαρξης πολυμορφικών θεμάτων που οδηγούν σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από τα σχέδια; Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Η ζωγραφική υπήρξε από πολύ νωρίς μέσο έκφρασης στη ζωή μου και ήταν πάντα συνοδοιπόρος στα κατά περιόδους έντονα συναισθήματα μου. Έμπνευση μου υπάρχει σε κάθε τι που θαυμάζω και με ταξιδεύει, από τα απλά πράγματα της καθημερινότητας όπως ένα βιβλίο, η φύση, ο άνθρωπος, ο πολιτισμός και η τέχνη γενικότερα. Η ιδέα του digital Art, ξεκίνησε από την ανάγκη μου να ανακαλύψω έναν καινούριο κόσμο, πιο σύγχρονο και επίκαιρο. Θέλησα να συνδυάσω την τέχνη με την τεχνολογία. Να παντρέψω αυτά τα δύο στοιχεία και να αποδείξω ότι η τέχνη δεν έχει όρια. Αυτή είναι άλλωστε και η ομορφιά της. Ένα χρόνο πριν λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το κομμάτι του Illustration Art το οποίο με συνεπήρε και με έκανε να το ερωτευτώ.

Πόσο καιρός χρειάζεται για να δημιουργηθεί το κάθε έργο και πόσο διαφορετική είναι η καλλιτεχνική διαδικασία;

Η πολυπλοκότητα του κάθε έργου έχει να κάνει με το χρόνο δημιουργίας του. Κάποια έργα δημιουργούνται αβίαστα, κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ποτέ ένα έργο δεν είναι στατικό, εξελίσσεται μέρα με την μέρα, προσθέτεις, αφαιρείς, διορθώνεις, αλλάζεις. Η οπτική που θέλεις να δώσεις σε κάθε έργο, αποτυπώνει και την καλλιτεχνική διαδικασία.

Υπάρχει κάποιο έργο σας που να ξεχωρίζετε για κάποιο λόγο και αν ναι ποιος είναι αυτός;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα μόνο έργο. Μπορώ όμως να σου πω ότι έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στη σειρά με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Για την ακρίβεια πάντα ένιωθα ένα δέος και θαυμασμό γι’ αυτόν τον αρχαίο λαό που μας άφησε μία τόσο σημαντική πολιτισμική παρακαταθήκη. Για μένα είναι μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης, χρησιμοποιώντας την τέχνη και ιστορία του παρελθόντος και δίνοντας τα ένα twist σε συνδυασμό με μοντέρνα στοιχεία. Είναι ένας τρόπος ώστε να προσεγγίσω το σήμερα και τη νέα γενιά. Μέσα από τη μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, διαπιστώνεις πόσα ερωτήματα και ζητήματα απασχολούσαν τους Αρχαίους Έλληνες σχετικά με την καταγωγή του κόσμου, του πολιτισμού, την συγκρότηση κοινωνιών, θεσμών και ηθών.

Σε ποια διάσημη προσωπικότητα θα θέλατε να δώσατε ένα έργο σας και γιατί;

«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα εγώ θα ξαναγεννηθώ». Στην Μελίνα Μερκούρη λοιπόν, γι’ αυτή της τη φράση και για τον παθιασμένο αγώνα που έδωσε ώστε να επιστραφεί η κλεμμένη μας κληρονομιά.

Υπάρχουν Έλληνες καλλιτέχνες που εκτιμάτε;

Υπάρχουν αναμφισβήτητα πολλοί μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι που έχουν μείνει στην Ιστορία. Ποιος δεν θαυμάζει τα έργα του Φασιανού, του Εγγονόπουλου, του Μόραλη, του Μυταρά, του Τσαρούχη, του Τσόκλη, του Κανιάρη, και πολλούς άλλους. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι θαυμάζω και πολλούς νέους καλλιτέχνες με μεγάλο και πολλά υποσχόμενα ταλέντο όπως την Χαρούλα Νικολαΐδου και την Χριστίνα Παπαϊωάννου.

Τι θα θέλατε να δείτε παραπάνω στον τομέα της τέχνης στην Ελλάδα;

Η τέχνη είναι η βάση της παιδείας είπε 2500 χρόνια πριν ο Πλάτων. Η τέχνη ευαισθητοποιεί τις αισθήσεις, καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, εισάγοντας το άτομο στην αξία του πολιτισμού. Πιστεύω λοιπόν πως η μύηση στον κόσμο των τεχνών και μια πιο ουσιαστική καλλιέργεια πάνω στο κομμάτι της τέχνης πρέπει να ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου. Θεωρώ επίσης αναγκαία και πολύ σημαντική την ύπαρξη ενός σύγχρονου μουσείου τέχνης, το οποίο να προωθεί τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες. Έχουμε αξιόλογους νέους εικαστικούς, τους οποίους το κράτος και οι θεσμοί του οφείλουν να βοηθήσουν στην προώθηση της εν λόγω τέχνης, όσο και στην άνθιση αυτών με τα κατάλληλα μέσα.

Θεωρείτε υποτιμημένη την ελληνική παράδοση και μυθολογία; Μπορούν αυτά τα έργα να διδάξουν την νέα γενιά και να εισάγουν ξανά στον δημόσιο διάλογο την πολιτιστική μας κληρονομιά?

Δεν θεωρώ ότι είναι υποτιμημένη αλλά κάπως αποστασιοποιημένη από τη νέα γενιά. Γι’ αυτό και όπως προανέφερα, θα μου άρεσε μέσα από την τέχνη μου, να φέρω πιο κοντά τους νέους στην ιστορία μας.

Πιστεύω πως η ελληνική παράδοση και μυθολογία μπορεί και οφείλει να διδάξει τη νέα γενιά όπως δίδαξε, επηρέασε και ενέπνευσε όλο το δυτικό κόσμο στις τέχνες, λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία, ιστορία, πολιτική, καθώς θεωρείται βασικό στοιχείο της δυτικής κληρονομιάς. Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα έχουν αντλήσει από την ελληνική μυθολογία έμπνευση και έχουν ανακαλύψει σχετικότητα με τα κλασσικά μυθολογικά θέματα και τον σύγχρονο κόσμο.

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;

Στα άμεσα σχέδια μου είναι μία έκθεση με μια exclusive limited edition σειρά που ετοιμάζω και θα ανακοινώσω σύντομα. Για τα υπόλοιπα σε αυτήν τη φάση…..stay tuned!

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024