Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό - Αυξάνεται η ένταση - Ενας μετανάστης νεκρός από πυρά των Αρχών

Μεξικό – Αυξάνεται η ένταση – Ενας μετανάστης νεκρός από πυρά των Αρχών

Καραβάνι περίπου 1.200 μεταναστών κάνουν πορεία εδώ και εννιά ημέρες προς την πρωτεύουσα του Μεξικό «για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των μεταναστών».

Κουβανός μετανάστης σκοτώθηκε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο Μεξικό, με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις αρχές και το καραβάνι περίπου 1.200 αλλοδαπών που κάνουν πορεία εδώ και εννιά ημέρες προς την πρωτεύουσα «για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των μεταναστών».

Η Εθνική Φρουρά επιβεβαίωσε χθες ότι μέλη της σκότωσαν την προηγουμένη κουβανό μετανάστη που ταξίδευε μαζί με άλλους με φορτηγάκι στην πολιτεία Τσιάπας (νότια).

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά. Εννέα αλλοδαποί παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM).

Πάντα σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, το όχημα δεν σταμάτησε για έλεγχο και ο οδηγός αποπειράθηκε να το ρίξει πάνω σε άνδρες της.

Αντιμετωπίζοντας «άμεσο κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα» τα μέλη του σώματος αυτού «έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι μετανάστες έγιναν θύματα «επίθεσης της Εθνικής Φρουράς», αντέτειναν από την πλευρά τους αντιπρόσωποι του καραβανιού των μεταναστών, επιβεβαιώνοντας πως ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν μέλος του.

Το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε ενώ η ένταση ανάμεσα στο καραβάνι και τις μεξικανικές αρχές πλέον ανεβαίνει.

Με ανακοίνωση δημοσιοποίησε την 31η Οκτωβρίου, το INM ανέφερε πως πρότεινε στους μετανάστες μεταφορά τους σε «ασφαλείς τοποθεσίες» για να τους δοθούν «έγγραφα που θα πιστοποιούν τη νόμιμη διαμονή τους».

Το Ινστιτούτο ωστόσο πρόσθεσε πως δύο «αυτοανακηρυγμένοι ηγέτες του καραβανιού» εμπόδισαν την σύναψη συμφωνίας με τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πορεία, απόφαση που χαρακτήρισε «ανεύθυνη».

«Να πάψουν να έχουν φυλακή για τους μετανάστες στην Ταπατσούλα», πόλη στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, απάντησε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου ο Λουίς Γκαρσία Βιγιαγκράν, ο ένας από τους δύο ηγέτες στους οποίους αναφέρεται το INM.

Το καραβάνι αναχώρησε από την Ταπατσούλα την 23η Οκτωβρίου, με κατεύθυνση το Μεξικό.

Κινείται κυρίως πεζή στην Τσιάπας, πολιτεία που αποτελεί πύλη εισόδου για χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική και πιο πρόσφατα από την Αϊτή.

Οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν το 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, 1,3 εκατ. μετανάστες συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Το Μεξικό έχει απελάσει 54.000 αλλοδαπούς το 2021, τόνιζε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024