Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ώρες αγωνίας για 400 πρόσφυγες - Αναζητώντας λιμάνι μετά τον Γολγοθά

Ώρες αγωνίας για 400 πρόσφυγες – Αναζητώντας λιμάνι μετά τον Γολγοθά

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία να βρίσκονται από την Παρασκευή σε διαπραγματεύσεις για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.

Μπαλάκι ανάμεσα σε Αθήνα και Τουρκία έγιναν οι 400 πρόσφυγες που βρίσκονται από το πρωί της Πέμπτης πάνω σε ακυβέρνητο πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία να βρίσκονται από την Παρασκευή σε διαπραγματεύσεις για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.

Ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό έζησαν τον εφιάλτη στη θάλασσα.

Το τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι για να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες.

Τελικά, μετά από δύο 24ωρα αγωνίας ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς τους σε ασφαλές λιμάνι και συγκεκριμένα σε αυτό της Κω.

Το σκάφος δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του και ως εκ τούτου το ρυμουλκούσε σκάφος του Λιμενικού, όπως είπε ίδιος. Είχε στείλει μάλιστα, σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Κρήτης, με το Λιμενικό Σώμα να αναφέρει πως οι επιβαίνοντες είχαν πει πως είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.

«Το πλοίο πλέει πολύ αργά στα ανοιχτά της Καρπάθου, μεταφέροντας κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι- δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιο» είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Όχι» από την Τουρκία

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να δεχτεί την επιστροφή του σκάφους, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης είχε έρθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και την Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος.

Μαρτυρίες που μεταδίδει η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό αναφέρουν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό άνδρα να μην αντέχει στις κακουχίες, ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι, ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024