Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός - Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Η Ελλάδα διανύει περίοδο σεισμικής έξαρσης

Σεισμός – Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Η Ελλάδα διανύει περίοδο σεισμικής έξαρσης

Σε ότι αφορά την Αττική, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι μπορεί να μη «φιλοξενεί στο έδαφός της μεγάλα ρήγματα που να μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς» αλλά γύρω από την Αττική υπάρχουν ρήγματα που την απειλούν

Για μία περίοδο σεισμικής έξαρσης που διανύει η Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο διακεκριμένος σεισμολόγος παρουσίασε στην εκπομπή «Social Net» με τον Φώτη Καρύδα το μοντέλο μίας μελέτης που είχε δημοσιεύσει πριν από 34 χρόνια σε γεωφυσικό περιοδικό, το οποίο έχει επαληθευτεί μέσα από τα χρόνια.

«Δεν είναι σύνηθες, για την Ελλάδα, να υπάρχουν τόσοι σεισμοί τέτοιου μεγέθους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο ελληνικό τόξο έχουμε έναν σεισμό ετησίως με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο. Τώρα βλέπουμε, μόνο στην περιοχή της Κρήτης, να έχουμε τρεις απανωτούς σεισμούς. Η περιοχή της Κρήτης καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα μίας μεγάλης γεωτεκτονικής δομής, η οποία παράγει πολλούς σεισμούς. Δείγμα είναι και οι τρεις τελευταίοι», υπογράμμισε ο κ. καθηγητής, και αναφερόμενος, για πρώτη φορά, στη μελέτη που είχε δημοσιεύσει το 1987, πρόσθεσε:  «Εάν κοιτάξουμε τον τελευταίο χρόνο θα δούμε ότι έχουμε, σε όλη τη χώρα, αυξημένο πλήθος μεγάλων σεισμών. Δηλαδή υπερβαίνουμε κατά πολύ τον μέσο όρο. Από το 2017 μέχρι σήμερα είχαμε 11 σεισμούς από έξι ρίχτερ και επάνω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μία περίοδο σεισμικής έξαρσης. Η κάθε φάση έξαρσης διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με ένα μοντέλο μιας μελέτης που είχα παρουσιάσει πριν από αρκετά χρόνια και έχει επαληθευτεί,  έχω την αίσθηση ότι κοντεύει να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτής της σεισμικής έξαρσης. Βέβαια κανείς δεν μπορεί αν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί».

Σε ότι αφορά την Αττική, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι μπορεί να μη «φιλοξενεί στο έδαφός της μεγάλα ρήγματα που να μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς» αλλά γύρω από την Αττική υπάρχουν ρήγματα που την απειλούν: «Γύρω από την Αττική υπάρχουν πολλά ρήγματα που την απειλούν, όπως είναι αυτό στις Αλκυονίδες που ενεργοποιήθηκε το 1981 αλλά και αυτά στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024