Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς τα εδάφη επηρεάζονται από το αλάτι

Πώς τα εδάφη επηρεάζονται από το αλάτι

Αν το νερό είναι η πηγή της ζωής, τότε το χώμα είναι η μητέρα όλων των πλασμάτων.

Τον Παγκόσμιο Χάρτη των Εδαφών που επηρεάζονται από το αλάτι, ο οποίος αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για τη διακοπή της αλατοποίησης και την αύξηση της παραγωγικότητας, εγκαινίασε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Σύμφωνα με τον χάρτη, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 833 εκατομμύρια εκτάρια εδάφη που επηρεάζονται από αλάτι σε όλο τον κόσμο (8,7% του πλανήτη). Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρεθούν σε φυσικά ξηρά ή ημίξηρα περιβάλλοντα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, ο χάρτης δείχνει ότι το 20 έως 50% των αρδευόμενων εδαφών σε όλες τις ηπείρους είναι πολύ αλμυρά, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην καλλιέργεια τροφίμων λόγω υποβάθμισης του εδάφους.

Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν 118 χώρες και περιλαμβάνονται εκατοντάδες επεξεργαστές δεδομένων, επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίσουν πού πρέπει να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους για να αποφευχθεί η αλάτωση και η αλμύρωση και να διαχειριστούν καλύτερα και αποτελεσματικά τα βιώσιμα εδάφη.

Η …μητέρα όλων των πλασμάτων

Αν το νερό είναι η πηγή της ζωής, τότε το χώμα είναι η μητέρα όλων των πλασμάτων. Τα υγιή εδάφη αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και αποτελούν τη βάση των κατευθυντήριων επιλογών του FAO, που συνοψίζονται σε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.

Τα εδάφη μπορούν να επηρεαστούν από το αλάτι πολύ γρήγορα και για διάφορους λόγους: λόγω κακής διαχείρισης από τον άνθρωπο, υπερβολικής ή ακατάλληλης χρήσης λιπασμάτων, αποψίλωσης, αύξησης της στάθμης της θάλασσας, ρηχού επιπέδου νερού που επηρεάζει τη ρίζα, ή διείσδυσης θαλασσινού νερού στα υπόγεια ύδατα, που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για άρδευση.

Τα εδάφη που επηρεάζονται από το αλάτι  είναι λιγότερο γόνιμα και λιγότερο παραγωγικά και ως εκ τούτου αποτελούν απειλή για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας. Μειώνουν επίσης την ποιότητα του νερού και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, ενώ αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024