Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Λιβύη αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στη Λιβύη αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στην υπουργική σύνοδο, «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» όπου συμμετέχουν γειτονικές χώρες της Λιβύης καθώς και χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, θα λάβει μέρος αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας

Στη Λιβύη αύριο Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσκεκλημένος από τη Λίβυα  ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), όπου και θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο, «Πρωτοβουλία για Σταθερότητα στη Λιβύη» («Libya Stabilization Initiative»).

Οδικός χάρτης

Η εν λόγω Σύνοδος είναι λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, κυρίως, γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: στην ασφάλεια και στην οικονομία/ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου χτες στην Αθήνα όπου οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν κοινή διακήρυξη και καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως προς τη Λιβύη, οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν τη σημασία διατήρησης του συμφωνηθέντος στον Οδικό Χάρτη χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών την 24η Δεκεμβρίου 2021, χωρίς ξένη παρέμβαση και την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Υπογράμμισαν ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Μνημόνιο Κατανόησης Στρατιωτικής Συνεργασίας και Συνεργασίας Ασφάλειας που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2019 μεταξύ Τουρκίας και κ. Fayez El Saraj, παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το και το εμπάργκο όπλων των ΗΕ στη Λιβύη, καθώς, όπως αναφέρουν, «αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα· επιπλέον, το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024