Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 θα επεκταθούν σύντομα σε ευρύτερο πληθυσμό, καθώς το ηλικιακό όριο σχεδιάζεται να μειωθεί από τα 65 στα 40 έτη, μεταδίδει το CNΝ επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το σχέδιο.

Η απόφαση αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ για τους λήπτες του εμβολίου της Johhnson & Johnson, του τρίτου εμβολίου που χρησιμοποιείται στη χώρα, αναμένεται να συσταθεί χορήγηση δεύτερης δόσης δύο μήνες μετά την πρώτη.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι αναμνηστικές δόσεις δεν τροποποιήθηκαν ώστε να στοχεύουν στη μετάλλαξη «Δέλτα»

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί» δήλωσε η πηγή του ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι υπάρχει «αυξανόμενη ανησυχία» στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αύξηση των νοσηλειών μεταξύ ασθενών κάτω των 65 που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Τον περασμένο μήνα η FDA συνέστησε αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer σε άτομα 65 ετών και άνω που είχαν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα, καθώς και για άλλες ευάλωτες ομάδες όπως το υγειονομικό προσωπικό.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και το πράσινο φως για τις αναμνηστικές δόσεις της Moderna και της Johnson & Johnson, μετά τη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής ειδικών της FDA.

Η FDA αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι για την αναμνηστική δόση μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικό σκεύασμα από ό,τι στον εμβολιασμό. Μελέτη των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J παρουσιάζουν καλύτερη ανοσιακή απόκριση με αναμνηστική δόση της Moderna ή της Pfizer.

Ειδικοί τονίζουν πάντως ότι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της Covid-19 ενόψει του χειμώνα είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία παραμένει στις ΗΠΑ στο χαμηλό ποσοστό του 57,1% του συνολικού πληθυσμού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr