Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο - Τι θα συζητηθεί στην τριμερή

Μήνυμα στην Άγκυρα από Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο – Τι θα συζητηθεί στην τριμερή

Σημειώνεται πως οι συμμαχίες αυτές -και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»- έχουν εκνευρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές

Στον απόηχο των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, στην Αθήνα η 9η τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στην οποία τίθενται επί τάπητος καίρια ζητήματα περιφερειακής πολιτικής με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την Λιβύη, καθώς και η δυναμική συνεργασίας με αιχμή του δόρατος τον τομέα της ενέργειας.

Η τριμερής της Αθήνας έρχεται να σηματοδοτήσει την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως επισημαίνουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.

Η Σύνοδος αναμένεται να αποτυπώσει τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό αυτόν της ενέργειας -όπως κατέδειξε ήδη το διμερές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, στη Συρία και τον Λίβανο.

Σημειώνεται πως οι συμμαχίες αυτές -και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»- έχουν εκνευρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επέλεξε να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μην μπορώντας να κρύψει τη δυσφορία τους για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

Το πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να δεχθεί στις 9:30 τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν στις 11:00 οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Τέλος, στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024