Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε από κοροναϊό ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Πέθανε από κοροναϊό ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ

Εφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, από επιπλοκές του κοροναϊού, σύμφωνα με το δίκτυο CNN.

Εφυγε από τη ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, από επιπλοκές του κοροναϊού, σύμφωνα με το δίκτυο CNN.

«Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος Αφροαμερικάνος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, του οποίου οι υπηρεσίες σε αρκετές κυβερνήσεις βοήθησαν στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου, πέθανε από επιπλοκές από τον Covid-19» ανέφερε η οικογένειά του σε σχετική ανακοίνωση.

«Ο στρατηγός Κόλιν Λ. Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Πρόεδρος των Αρχών, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί λόγω επιπλοκών από τον Covid 19», έγραψε η οικογένεια Πάουελ στο Facebook, προσθέτοντας πως «χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό».

Η οικογένειά του ανέφερε μάλιστα πως ο Κόλιν Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Ο Κόλιν Πάουελ (γεννημένος Κόλιν Λούθερ Πάουελ στις 5 Απριλίου 1937) ήταν Αμερικανός πολιτικός και συνταξιούχος στρατηγός, τεσσάρων αστέρων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το 2001 έως το 2005, υπηρέτησε υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως ο 65ος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος Αφροαμεριμερικανός που κατείχε αυτήν τη θέση.

Πόλεμος του Βιετνάμ

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο αποστολών του στο Βιετνάμ, ο Πάουελ υπηρέτησε ως σύμβουλος τάγματος πεζικού του Νότιου Βιετνάμ από τον Δεκέμβριο του 1962 έως τον Νοέμβριο του 1963.

Τον Ιούνιο του 1968, ο Ταγματάρχης Πάουελ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στο Βιετνάμ, υπηρετώντας ως εκτελεστικός αξιωματούχος στο 23ο τμήμα Πεζικού. Στις 16 Νοεμβρίου 1968, ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάουελ συνετρίβη. Παρόλο που τραυματίστηκε ο ίδιος, επέστρεψε στο ελικόπτερο που καιγόταν μέχρι να σώσει όλους τους συντρόφους του, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του τμήματος Στρατηγός Στρατηγού Charles M. Gettys. Για τις υπηρεσίες του, ο Πάουελ πήρε το Μετάλλιο Ανδρείας του Στρατιώτη.

Επίσης, κατά τη δεύτερη θητεία του, στον Ταγματάρχη Πάουελ ανατέθηκε να ερευνήσει αναφορές για τη σφαγή του My Lai στις 16 Μαρτίου 1968, όπου πάνω από 300 πολίτες του Βιετνάμ σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό. Η έκθεση του Πάουελ απέρριπτε τους ισχυρισμούς για φρικαλεότητες των ΗΠΑ και ο ίδιος δήλωσε:

«Αμεση αναίρεση αυτής της εικόνας είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και του βιετναμέζικου λαού είναι εξαιρετικές.» Τα ευρήματά του αργότερα θα επικριθούν ως αποπροσανατολιστικά του περιστατικού.

Ηταν από τα γεγονότα που σημάδεψαν την καριέρα του, όπως και τα ψέμματα που ειπώθηκαν προκειμένου να μπορέσουν οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν την επίθεση στο Ιράκ.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024