Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη

Αμερικανική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη

Με τεράστια δύναμη πυρός που θα κινηθεί μέσω του Εβρου για ασκήσεις - μαμούθ στα Βαλκάνια έως την Ουγγαρία, οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν τον Νοέμβριο τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα

Πρόκειται για απόβαση. Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Σε λίγες εβδομάδες το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό USNS Yumma θα προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα αρχίσει να ξεφορτώνει. Θα ξεφορτώνει τα πάντα, από επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, τροχοφόρα θωρακισμένα, βαρύ οπλισμό. Θα είναι τόση ισχυρή η δύναμη πυρός που θα ξεφορτώσουν στην Αλεξανδρούπολη οι Αμερικανοί που είναι σαν να ετοιμάζονται για πόλεμο. Και όμως πρόκειται για άσκηση που θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσει στα Βαλκάνια (Ρουμανία – Βουλγαρία) και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο. Είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει τους Τούρκους που ακόμα νομίζουν ότι η χρησιμοποίηση της Αλεξανδρούπολης από Αμερικανούς γίνεται για να εκφοβίσουν το μουσουλμανικό στοιχείο στη Θράκη. Θα ενοχλήσει και τους Ρώσους που βλέπουν πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης

Το USNS Yumma ξεφόρτωσε και πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης μετατρέποντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα τεράστιο στρατόπεδο με σύγχρονο υλικό, αλλά εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εχει ήδη υπογραφεί η νέα πενταετούς διάρκειας ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) και οι Αμερικανοί κάνουν πράξη αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν ακόμα στενότερες τις στρατιωτικές σχέσεις που έχουν με τη χώρα μας και το σημαντικότερο να αξιοποιήσουν στο έπακρον την Αλεξανδρούπολη, που περιλαμβάνεται στη νέα αμυντική συμφωνία. Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσίασε και τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε μια ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά», δήλωσε. Ετσι σε λίγες εβδομάδες στο λιμάνι (αλλά και στο αεροδρόμιο) της Αλεξανδρούπολης θα συναρμολογούνται επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo και Σικόρσκι, ελικόπτερα Σινούκ, άρματα μάχης Μ1 Abrams, λαστιχοφόρα θωρακισμένα που έχουν τη δυνατότητα να εφοδιαστούν με μεσαία πυραυλικά συστήματα, γιγαντιαία φορτηγά αυτοκίνητα (που μπορούν να μεταφερθούν σε τρένο και που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό) και κάθε είδους οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αλεξανδρούπολη όπως Σούδα;

Γιατί όμως οι Αμερικανοί θέλουν τόσο πολύ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Τι είναι αυτό που κάνει τους Αμερικανούς να ξεχωρίζουν το λιμάνι αυτό ως μοναδικό στρατηγικό σημείο; Περίπου σαν τη Σούδα. Τα ερωτήματα αυτά έρχονται και επανέρχονται συνεχώς και θα έρχονται ακόμα πιο συχνά τώρα με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι απαντήσεις που δίνονται είναι αρκετές αλλά μόνον μία φαίνεται να ξεχωρίζει: Στα σχέδια των Αμερικανών, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, είναι να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων (και) στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Βαλκανικής, μέσω της ανανεωμένης  ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Η Αλεξανδρούπολη προσφέρει ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί δείχνουν τόσο πολύ ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη θα έχουν βελτιωθεί αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι τα σχέδια που έχει ετοιμάσει το ΓΕΕΘΑ για τη στρατιωτική αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει ονομάσει την Αλεξανδρούπολη ως «Σούδα του Βορρά», ούτε βεβαίως τυχαίες είναι οι συχνές στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται εκεί υπό την επίβλεψη του ΓΕΕΘΑ. Από το λιμάνι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις βοήθησαν ώστε να απομακρυνθεί η βυθισμένη βυθοκόρος που εμπόδιζε τα πλοία να προσεγγίσουν.  Αποτέλεσμα;  Αμέσως έκανε την εμπορική αξία του λιμανιού να αυξηθεί.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας λόγος που οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιδιώκουν να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Με τη Σούδα νοτίως και (πολύ πιθανά) με την Αλεξανδρούπολη βορείως. Αυτός είναι ο λόγος που μεταφέρουν (ακόμα και για άσκηση) τόση ισχυρή δύναμη πυρός στην Αλεξανδρούπολη.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024