Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρβιτσιώτης σε Ζάεφ - «Ανάγκη πλήρους, συνεπούς και πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών»

Βαρβιτσιώτης σε Ζάεφ – «Ανάγκη πλήρους, συνεπούς και πιστής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζ. Ζάεφ στα Σκόπια, τόνισε την ανάγκη  πλήρους, συνεπούς και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών  ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις και να υλοποιηθεί το κοινό όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στα Σκόπια, συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στον κ. Βαρβιτσιώτη ότι η επίσκεψή του στα Σκόπια πραγματοποιείται σε περίοδο εντατικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, η οποία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών διευρύνεται και αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ- τόνισε την ανάγκη  πλήρους, συνεπούς και πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών  ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και να υλοποιηθεί το κοινό όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναγνωρίστηκε ότι τα ενεργειακά έργα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά ως στρατηγική προτεραιότητα των δύο χωρών, όπως προκύπτει από τα ήδη επιβεβαιωμένα προγράμματα συνεργασίας και τις κοινές επενδύσεις που είναι υψηλής περιφερειακής σημασίας και προοπτικών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τέθηκαν μεταξύ άλλων, οικονομικά ζητήματα, οι επενδύσεις, ζητήματα ενέργειας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις και η διαχείριση της πανδημίας COVID19.

Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην ικανοποίηση των Ελλήνων επενδυτών, όσον αφορά στη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία, όπως ειπώθηκε, αποτελεί επιπλέον κίνητρο και αποστέλλει ισχυρό μήνυμα ότι για την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας υπάρχει φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι αποτελεί κοινό συμφέρον και στρατηγικό στόχο και των δύο χωρών να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι η πρόοδος, όσον αφορά στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, θα πρέπει πρωτίστως να εξαρτάται από τις εγχώριες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών προτύπων και όχι από τα διμερή ζητήματα και ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με εκείνη της ΕΕ.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ζόραν Ζάεφ  επανέλαβε ότι η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ανοιχτή και ότι κάθε επίσκεψη, όπως αυτή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας συνιστά συνεισφορά στην εμπέδωση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συναντήθηκε στα Σκόπια με  τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ είχε συνάντηση και με εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024