Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Το μυστικό επιτυχίας της Πορτογαλίας για να αναδειχθεί πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς

Κοροναϊός – Το μυστικό επιτυχίας της Πορτογαλίας για να αναδειχθεί πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας βρισκόταν σε αδιέξοδο, οπότε η κυβέρνηση στράφηκε στον αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητή μοίρας υποβρυχίων, για να επαναφέρει το «πλοίο» σε κανονική πορεία

Το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα, ασφυκτιούσαν και οι αρχές ζήτησαν από τους ανθρώπους να νοσηλεύονται στο σπίτι. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, σχεδόν 2.000 άνθρωποι πέθαναν, καθώς ο κοροναϊός εξαπλωνόταν.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας βρισκόταν σε αδιέξοδο, οπότε η κυβέρνηση στράφηκε στον αντιναύαρχο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητή μοίρας υποβρυχίων, για να επαναφέρει το «πλοίο» σε κανονική πορεία.

Σήμερα, η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στις χώρες που κρατούν να ηνία στο κομμάτι των εμβολιασμών, με περίπου το 86% του πληθυσμού της -που αντιστοιχεί σε 10,3 εκατομμύρια- να είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ σχεδόν το 98% όσων δικαιούνται εμβόλια -δηλαδή όλοι άνω των 12 ετών- έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Επίσης, τα όποια περιοριστικά μέτρα έχουν πρακτικά αρθεί και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας αποτελεί πραγματικότητα.

Πού οφείλεται η επιτυχία του αντιναυάρχου

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια καλά κρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Πορτογάλων, ενώ έντονη ήταν η αμφισβήτηση για τα εμβόλια όταν πρωτοξεκίνησαν να χορηγούνται στη χώρα.

Ο αντιναύαρχος έχει πιστωθεί ότι άλλαξε και αυτό. Ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας τον περασμένο Φεβρουάριο και ξεκαθάρισε από την αρχή πως σκόπευε να εκτελέσει την αποστολή του με στρατιωτική νοοτροπία.

Επιβλητικός, καθότι ψηλός ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά, εμφανιζόταν συστηματικά στην τηλεόραση ντυμένος στρατιωτικά και δεν δίστασε να μιλήσει και αυτός, όπως πάρα πολλοί άλλοι νωρίτερα, για πόλεμο κατά του κοροναϊού και της πανδημίας του.

Ομως, λόγω της ιδιότητάς του δεν έμεινε στην παρομοίωση. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε πόλεμο» εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε αφότου ανέλαβε να φέρει εις πέρας την εμβολιαστική εκστρατεία.

Ενώ πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν επικαλεστεί μια παρόμοια πολεμική ρητορική, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ήταν να αποκοπεί εντελώς από την πολιτική το όλο εγχείρημα σχετικά με τον εμβολιασμό.

Επιδιώκοντας να εμπεδώσει η κοινή γνώμη τη στρατιωτική αντίληψή του, συνέστησε ειδικό κλιμάκιο από γιατρούς, μαθηματικούς, αναλυτές και ειδικούς στη στρατηγική, τους οποίους διάλεξε αποκλειστικά από τον στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό. Και στο πλαίσιο της έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, έσπευσαν να εμβολιαστούν, μπροστά στις κάμερες, και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ερωτηθείς τι μπορούν να κάνουν άλλες χώρες για να τονώσουν τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού, απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Πρέπει να βρουν ανθρώπους που δεν είναι πολιτικοί».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024