Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street – Πρεμιέρα εταιρικών αποτελεσμάτων με πολλές μεταβλητές

Wall Street – Πρεμιέρα εταιρικών αποτελεσμάτων με πολλές μεταβλητές

Ξεκινάει μια εβδομάδα ανακοινώσεων σε ένα περιβάλλον με ανοδικές τιμές ενέργειας, ανησυχία για τον πληθωρισμό και ερωτηματικά για το πρόγραμμα μείωσης αγοράς ομολόγων της FED

Ξεκινώντας η νέα εβδομάδα στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με τις μεγάλες τράπεζες να ανοίγουν την αυλαία των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον όμως βρίσκεται και η  μεταβλητότητα της αγοράς, κυρίως λόγω  της ανόδου στις τιμές ενέργειας και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον πληθωρισμό, στο περιθώριο κέρδους και στις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι μετοχές ανέκαμψαν αυτήν την εβδομάδα, μετά τις απώλειες  της Δευτέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα ο S&P 500 να μειωθεί κατά 5,2% από το επίπεδο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου.

Η εκεχειρία στο Κογκρέσο για την αποφυγή της αθέτησης χρέους ήταν μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που κινούνται ανοδικά και το σχέδιο της Federal Reserve για το tapering.

Ενέργεια και οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου

Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν σημαντικά την άνοδο των τιμών και  ο πληθωρισμός θα αποτελέσει βασικό θέμα καθώς οι εταιρείες αναφέρουν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 25% από τα τέλη Αυγούστου, με το Brent να ξεπερνά τα  80 δολάρια το βαρέλι και να αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τριών ετών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευτεί, προκαλώντας συναγερμό στους πολιτικούς ηγέτες.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν «κατά προσέγγιση ουδέτερη» επίδραση στα συνολικά εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, με κάθε 10% αύξηση των τιμών του Brent να αυξάνει τα κέρδη του S&P 500 ανά μετοχή κατά 0,3%.

Οι μετοχές της ενέργειας καταγράφουν κέρδη καθώς αυξάνεται η τιμή του αργού πετρελαίου, αλλά οι υψηλότερες τιμές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν εταιρείες από άλλους κλάδους, από τις επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών μέχρι τις επιχειρήσεις του κλάδου των  μεταφορές έως εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Παρά την υποχώρηση του Σεπτεμβρίου, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά  17% από τις αρχές 2021 μέχρι σήμερα. 

Αναλυτές της Capital Economics ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η άνοδος των αποδόσεων είχε αρνητική επίπτωση στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μετοχές του κλάδου της Τεχνολογίας.

Η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων ξεκινά

Η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου-η οποία ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με τα μεγάλα ονόματα του τραπεζικού κλάδου-αναμένεται  από τους ειδικούς να είναι μια ισχυρή περίοδος κερδοφορίας, παρά τις ανησυχίες για θέματα αλυσίδας εφοδιασμού και υψηλότερο κόστος.

Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου εκτιμάται ότι θ αυξηθούν κατά 27,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το FactSet. Αυτός θα είναι ο τρίτος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2010.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των JPMorgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup και Goldman Sachs

Αλυσίδα εφοδιασμού, προειδοποιήσεις υψηλότερου κόστους;

Ενώ η περίοδος των κερδών αναμένεται  ισχυρή, είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια σχετικά με τον πληθωρισμό και τους περιορισμούς στην προσφορά που θα μπορούσαν να τρομάξουν την αγορά σχετικά όσον αφορά το κλείσιμο της χρονιάς.

«Οι κίνδυνοι του υψηλότερου πληθωρισμού, το tapering της Fed και η πιθανή περίοδος των ασταθών κερδών είναι ακόμα μαζί μας», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής επενδύσεων του Bleakley Advisory Group, Πήτερ Μπουκβαρ.

Τα στοιχεία του FactSet δείχνουν ότι 47 εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αρνητικές προειδοποιήσεις για τα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο και 56 εταιρείες έχουν εκδώσει θετικές προοπτικές.

H Fed μπροστά σε αντίθετους ανέμους;

Ο αριθμός των προσλήψεων την Παρασκευή ήταν μια μεγάλη απογοήτευση, καθώς η οικονομία πρόσθεσε μόλις 194.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 500.000. Από τη θετική πλευρά, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε πολύ χαμηλότερο σημείο από ότι προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Στο 4,8%, αυτό είναι το ίδιο επίπεδο που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2016.

Δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός αλλάζει τον υπολογισμό για το πότε και πόσο γρήγορα η Federal Reserve θα επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

«Κατά την άποψή μας, αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά καλά και όταν συνδυάζονται με το ανώτατο όριο του χρέους, πιθανότατα θα ενισχυθεί ο Νοέμβριος ως” χρόνος έναρξης του tapering “, δήλωσε ο Κρίστοφερ Χαρβει, ανώτερος αναλυτής μετοχών της Wells Fargo Securities.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια άστατη άνοδο της αγοράς μετοχών και μια τεχνολογική αναπήδηση δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, αλλά η αναπήδηση πιθανότατα ξεπερνά τον επόμενο μήνα όταν η Fed θα πει τις μαγικές λέξεις: Θα αρχίσουμε να μειώνουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024