Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Beatles - Αυτή είναι η αλήθεια για την διάλυσή τους σύμφωνα με τον ΜακΚάρτνεϊ

Beatles – Αυτή είναι η αλήθεια για την διάλυσή τους σύμφωνα με τον ΜακΚάρτνεϊ

Πρόκειται για το ποιο πολυσυζητημένο διαζύγιο όλων των εποχών

Νέα στοιχεία βγήκαν στο φως για το πιο πολυσυζητημένο «διαζύγιο» στην ιστορία της μουσικής, που συνέβη πριν από 50 χρόνια  .

Η επικρατούσα αντίληψη στην ιστορία της ροκ ιστορία της ροκ είναι ότι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ διέλυσε το συγκρότητα των Beatles πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, σοκάροντας τους εκατομμύρια φαν του θρυλικού συγκροτήματος παγκοσμίως.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του όμως ο 79χρονος σήμερα μουσικός αποκαλύπτει ότι ο Τζον Λένον ήταν εκείνος που αναζήτησε πρώτος την «πόρτα της εξόδου» από το συγκρότημα.

Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους «χωρισμούς» στην ιστορία της μουσικής.

Όταν οι Beatles αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους πριν από πέντε δεκαετίες, εκείνος που θεωρήθηκε υπεύθυνος από τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου δεν ήταν ο Λένον, ο Χάρισον ούτε ο Σταρ, αλλά ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Τώρα όμως ο 79χρονος ξεκαθαρίζει ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά απ’ ό,τι φαντάζονται πολλοί. «Δεν προκάλεσα εγώ τη διάλυση. Ο Τζόνι μας το έκανε», επιμένει σε μια ειλικρινή συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα μεταδοθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ανατρέχοντας στην περίοδο που αποκαλεί «την πιο δύσκολη της ζωής του», ο ΜακΚάρτνεϊ, που το επόμενο καλοκαίρι θα γιορτάσει τα 80α του γενέθλια, αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ήθελε να συνεχίσουν να υπάρχουν τα «Σκαθάρια»,

Άλλωστε, μετά από μόλις 8 χρόνια κοινής πορείας συνέχισαν να παράγουν «αρκετά καλή μουσική».

«Abbey Road, Let It Be… δεν τα πηγαίναμε και άσχημα» λέει ο ΜακΚάρτνεϊ σε ένα επεισόδιο της νέας σειράς συνεντεύξεων του BBC Radio 4 με τίτλο «This Cultural Life» που θα μεταδοθεί στις 23 Οκωβρίου.

Σύμφωνα με την Guardian, που δημοσιεύει τμήμα της συνέντευξης, ο 79χρονος επαναλαμβάνει ότι η δική του πρόθεση ήταν οι Beatles να παραμείνουν ενωμένοι: «Αυτό ήταν το συγκρότημά μου, η ζωή μου, γι’ αυτό και ήθελα να συνεχίσει».

Όπως εξηγεί στο BBC, εάν ο Λένον δεν είχε αποχωρήσει, το μουσικό ταξίδι της μπάντας θα μπορούσε να είχε κρατήσει πολύ περισσότερο.

«Θα μπορούσε να γίνει αυτό. Το πραγματικό ζήτημα ήταν ότι ο Τζον έφτιαχνε μια καινούργια ζωή με την Γιόκο. Ο Τζον ήθελε πάντα να ελευθερωθεί από την κοινωνία επειδή, ξέρετε, τον μεγάλωσε η θεία του Μίμι, που τον καταπίεζε αρκετά, έτσι είχε πάντα τάσεις απόδρασης».

Ο ευρέως διαδεδομένος «μύθος» είναι ότι ο ΜακΚάρτνεϊ διέλυσε μονομερώς την μπάντα το 1970, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι Beatles δεν υπάρχουν πια.

Επίσης μέσα στα χρόνια τον έχουν κατηγορήσει ότι χάλασε τη δυναμική της μπάντας ζητώντας από δικηγόρους να μεσολαβήσουν για να λύσουν τις διαφορές τους. Αυτές οι φήμες και ιστορίες για το πρόσωπό του τον στοιχειώνουν εδώ και χρόνια.

«Αναγκάστηκα να ζήσω με αυτές επειδή αυτό έβλεπε ο κόσμος. Το μόνο που μπορούσα να πω ήταν «όχι»» αναφέρει στη συνέντευξή του ο 79χρονος.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του BBC για την απόφασή του να ακολουθήσει σόλο καριέρα, είναι κατηγορηματικός:

«Για σταμάτα, δεν είμαι εγώ αυτός που προκάλεσε τη διάλυση. Όχι, όχι, όχι. Ο Τζον μπήκε μια μέρα σε ένα δωμάτιο και είπε «Φεύγω από τους Beatles». Είναι αυτό αιτία διάλυσης συγκροτήματος ή όχι;».

Σύμφωνα με τον ΜακΚάρτνεϊ, ο Τζον Λένον περιέγραψε την απόφασή του να αποχωρήσει ως «συναρπαστική» και «αρκετά όμοια με διαζύγιο».

«Τα άλλα μέλη απέμειναν να μαζέψουν τα σπασμένα», προσθέτει ο ΜακΚάρτνεϊ.

Η σύγχυση σχετικά με το ποιος προκάλεσε τον «χωρισμό» ενισχύθηκε από την οδηγία που είχε δώσει στα μέλη της μπάντας ο νέος τους (τότε) μάνατζερ Άλεν Κλάιν, να μην πουν κουβέντα στον Τύπο για τη διάλυση.

«Έτσι ήμασταν υποχρεωμένοι να παίζουμε θέατρο για μερικούς μήνες», λέει ο ΜακΚάρτνεϊ στη συνέντευξή του και σχολιάζει: «Αυτό ήταν περίεργο γιατί όλοι ξέραμε ότι ήταν το τέλος για τους Beatles αλλά δεν μπορούσαμε κιόλας να φύγουμε».

Τελικά, ο ΜακΚάρτνεϊ βαρέθηκε όλο αυτό το θέατρο και αποφάσισε να αποκαλύψει το μυστικό, αφού δεν άντεχε άλλο την εξαπάτηση.

Περιγράφοντας τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα εκείνη την περίοδο και την «ύποπτη» επιρροή του Κλάιν, ο ΜακΚάρτνεϊ αναφέρει: «Περίπου εκείνη την εποχή είχαμε κάτι σύντομα μίτινγκ και ήταν φρικτά. Ήταν το αντίθετο από αυτό που ήμασταν».

Ο ΜακΚάρτνεϊ πιστεύει ότι η ρήξη ήταν αναπόφευκτη, επειδή ο Λένον «ήθελε να πηγαίνει και να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι στο Άμστερνταμ για μια εβδομάδα για την ειρήνη. Και δεν μπορούσες να φέρεις αντίρρηση σε κάτι τέτοιο».

Ωστόσο ο 79χρονος δεν θεωρεί υπεύθυνη τη Γιόκο Όνο: «Ήταν σπουδαίο ζευγάρι. Μαζί είχαν τεράστια δύναμη».

Όπως εξηγεί ο ΜακΚάρτνεϊ, ο ίδιος κατέφυγε στους δικηγόρους για να προστατέψει την κληρονομιά των Beatles:

«Χρειάστηκε να δώσω μάχη και ο μόνος τρόπος ήταν να μηνύσω τους άλλους Beatles, επειδή θα συντάσσονταν με τον Κλάιν. Κάποια χρόνια μετά με ευχαρίστηκαν γι’ αυτό που έκανα. Πάντως δεν προκάλεσα εγώ τη διάλυση.

Ο Τζόνι μας ήταν εκείνος που μας ανακοίνωσε μια μέρα ότι φεύγει από την μπάντα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024