Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει 250 ευρώ (290,05 δολάρια) τον μήνα σε νέους με χαμηλό εισόδημα για να τους βοηθήσει να πληρώσουν το ενοίκιο τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε εκδήλωση στη Σεβίλλη.

Ο στόχος του μπόνους είναι να βοηθήσει τους νέους μεταξύ 18 και 35 ετών να ανεξαρτητοποιηθούν και να φύγουν από τα σπίτια των γονιών τους, είπε ο κ. Σάντσεθ.

«Αυτό που θα κάνουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της κυβέρνησης στο I Urban Forum στη Σεβίλλη, «είναι να δημιουργήσουμε ένα κουπόνι για τη στέγαση των νέων με 250 ευρώ το μήνα για δύο χρόνια που θα ωφελήσει τους νέους μεταξύ 18 και 35 ετών με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 23.725 ευρώ».

Το νομοσχέδιο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Παράλληλα, ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα ορίζει πλαφόν στα ενοίκια για τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες έχουν αυξηθεί οι τιμές τα τελευταία χρόνια.

Επίσης θα δίνει μεγαλύτερα φορολογικά κίνητρα στους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μειώσουν τα ενοίκια, ενώ θα αυξηθεί ο φόρος για τα σπίτια που μένουν ξενοίκιαστα.

Όπως αναφέρει η El País, η Ισπανία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ευρώπη, κάτι που όμως σημαίνει ότι λιγότερα από ένα στα τέσσερα σπίτια είναι διαθέσιμα για ενοικίαση.

Σε κάποιες περιοχές -όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη- τα ενοίκια ανεβαίνουν, ενώ τα εισοδήματα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 7% μόλις μέσα σε έναν χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας.