Μακρά Covid – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού
Κόπωση, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης είναι μερικά από τα συμπτώματα που επιμένουν για μήνες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυτή την εβδομάδα τον ορισμό της «μακράς Covid», όπως ονομάστηκαν τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν για μήνες ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από κοροναϊό.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει το μυστηριώδες σύνδρομο, ωστόσο το Reuters παραθέτει όσα γνωρίζουμε ως τώρα.
Πώς ορίζει ο ΠΟΥ τη μακρά Covid;
Σύμφωνα με το νέο ορισμό, μακρά Covid είναι η πάθηση με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται εντός τριών μηνών από την εκδήλωση επιβεβαιωμένης ή πιθανής λοίμωξης με κοροναϊό, επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες και δεν εξηγείται με άλλες διαγνώσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της λοίμωξης ή μετά την ανάρρωση.
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι κόπωση, δύσπνοια και προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης κατάθλιψη, πόνο στο στήθος, διαταραχές της όσφρησης και της όρασης, μυϊκή αδυναμία και αίσθημα παλμών. Η μακρά Covid-19 έχει συνήθως επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και λειτουργικότητα.
Ο ορισμός του ΠΟΥ ενδέχεται να αλλάξει καθώς συγκεντρώνονται νέα δεδομένα. Για τα παιδιά ίσως χρειάζεται διαφορετικός ορισμός, διευκρίνισε ο οργανισμός.
Πόσο συχνή είναι;
Ο ακριβής αριθμός των ασθενών δεν είναι γνωστός, ωστόσο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε 270.000 ασθενείς του κοροναϊού, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLoS Medicine, εκτιμούσε ότι το 37% παρουσιάζει τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο σύμπτωμα. Η συχνότητα του συνδρόμου ίσως είναι υψηλότερη μεταξύ των ατόμων που είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω Covid-19.
Μελέτη του Χάρβαρντ σε 52.000 ασθενείς με ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη προσέφερε ενδείξεις ότι η μακρά Covid-19 ίσως είναι συχνότερη σε άτομα κάτω των 65 ετών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMC Medicine.
Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμα ότι οι νέες διαγνώσεις διαβήτη και νευρολογικών διαταραχών είναι συχνότερες μεταξύ των ατόμων που είχαν προσβληθεί από κοροναϊό.
Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Lancet, κινέζοι ερευνητές ανέφεραν ότι, 12 μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 20 με 30 τοις εκατό των ασθενών με ήπια νόσο και το 54% όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ συνέχιζαν να υποφέρουν από προβλήματα στους πνεύμονες.
Σε πόσο καιρό αναρρώνουν οι ασθενείς;
Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών ανεξάρτητα του πόσο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξη. Στην κινεζική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, το ποσοστό των ασθενών που ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μειώθηκε από το 68% στους έξι μήνες στο 49% στους δώδεκα μήνες.
Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι τα συμπτώματα της μακράς Covid μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και να επανεμφανίζονται έπειτα από ένα διάστημα υποχώρησης.
Βοηθούν τα εμβόλια;
Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι ασθενείς της μακράς Covid εμφάνισαν βελτίωση μετά τον εμβολιασμό τους.
Σύμφωνα πάντως με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), για να εκτιμηθεί η επίδραση του εμβολιασμού στα μακροχρόνια συμπτώματα του κοροναϊού απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
- Κρήτη: Έσπασε ρεκόρ στο αλκοτέστ – Ήταν «τύφλα» στο μεθύσι και έπεσε πάνω σε περιπολικό
- Κριτική σε Αταμάν: «Σε ομάδα με χαμηλότερο μπάτζετ δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι…»
- Βρετανία: Νέα αποστασία βουλευτή των συντηρητικών – Μεταπήδησε στο κόμμα του Φάρατζ
- Ρόκετς – Πέλικανς 119-110: Σπουδαία νίκη και ματς-ορόσημο για τον Ντουράντ (vids)
- Πακιστάν: Αυξήθηκε σε 11 ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο – Πάνω από 60 αγνοούμενοι
- Ιράν: η Ισλαμική Δημοκρατία στο σταυροδρόμι
- Όταν τα ντοκιμαντέρ γίνονται screen therapy: Από το πολιτικό χάος στη μαγεία της σύνδεσης και το προσωπικό στοίχημα ενός διάσημου σεφ
- Σχεδόν μισός αιώνας – Οι πρωταγωνιστές της αρχικής σειράς «Δυναστεία» 45 χρόνια μετά την πρεμιέρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)





















![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)





































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442