Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2021-2022 βρέθηκε στις θέσεις 301-500.

Στα καλύτερα 500 πανεπιστήμια στον κόσμο κατατάσσει και φέτος ο οργανισμός Quacquarelli Symonds (QS) το πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ειδικό μάλιστα πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων και τη φήμη τους στην αγορά εργασίας (QS Graduate Employability Rankings 2022).

Ο νέος πίνακας κατάταξης δε, προσφέρει μια καινοτομία στο χώρο των παγκόσμιων κατατάξεων, σχεδιασμένη στο να παρέχει στους φοιτητές παγκοσμίως, ένα μοναδικό εργαλείο για να συγκρίνουν τις επιδόσεις των πανεπιστημίων σε σχέση με την απασχολησιμότητα και τις προοπτικές εύρεσης εργασίας.

Στην τρέχουσα έκδοση, αρχικώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 786 Πανεπιστήμια , από τα οποία ύστερα από αξιολόγηση προέκυψε ο πίνακας με τα 550 σημαντικότερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως με βάση την απασχολησιμότητα των αποφοίτων.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2021-2022 βρέθηκε στις θέσεις 301-500. Στο συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης βρίσκονται ακόμα τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 201-250, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 301-500 και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας επίσης στις θέσεις 301-500.

Στις πρώτες τρεις θέσεις της εν λόγω κατάταξης βρίσκονται Πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα στην 1η θέση του πίνακα βρίσκεται το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, στην 2η θέση το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ενώ την πρώτη τριάδα κλείνει το Πανεπιστήμιο UCLA. Στο top 10 βρίσκεται μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο αυτό της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο (στην 7η θέση). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ από την Αυστραλία (στην 4η θέση), το κινέζικο Πανεπιστήμιο Tsinghua (6η θέση), το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης από την Αυστραλία στην 8η θέση, και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην 10η θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν δύο Πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στην 5η θέση και το Πανεπιστήμιο Κόρνελ στην 9η θέση. Στο φετινό πίνακα κατάταξης περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 78 χώρες. Από τα πανεπιστήμια που παρουσιάζονται στην εν λόγω κατάταξη 90 είναι από τις ΗΠΑ, 54 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 22 από την Κίνα, 25 από την Ωκεανία και 9 από την Αφρική.

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος προκύπτει από πέντε προσεκτικά επιλεγμένους δείκτες, οι οποίοι είναι οι εξής:

– Φήμη στους Εργοδότες (Employer reputation) – 30%

Το συγκεκριμένο κριτήριο βασίζεται σε ερωτηματολόγιο που έχει συμπληρωθεί από 75.000 εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καλούνται οι εργοδότες να εντοπίσουν τα ιδρύματα από τα οποία προέρχονται οι πιο ικανότεροι, καινοτόμοι και αποτελεσματικοί πτυχιούχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς τους. Για κάθε ένα ίδρυμα που αξιολογείται, το 50% των ερωτηματολογίων προέρχεται από επιχειρήσεις και εργοδότες της ημεδαπής και το άλλο 50% από εργοδότες και επιχειρήσεις του εξωτερικού.

– Αποτελέσματα από τους Απόφοιτους (Alumni outcomes) – 25%

Στο πλαίσιο αυτού του κριτηρίου 40.000 επιτυχημένοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων κατονομάζουν ποια Πανεπιστήμια «παράγουν» σημαντικούς αποφοίτους που με το έργο τους επιδρούν σημαντικά στο χώρο ζωής και δράσης τους.

– Συνεργασίες εργοδοτών με Τμήματα (Partnerships with Employers per Faculty) – 25%

Αυτός ο δείκτης περιλαμβάνει δύο μέρη. Πρώτον, χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων Scopus του Elsevier για να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχώς με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς για να παράγουν αξιόπιστη και εφαρμοσμένη έρευνα. Μόνο γνωστές εταιρείες που παράγουν τρία ή περισσότερα πρωτόκολλα συνεργασίας σε μια πενταετία (2015-2019) περιλαμβάνονται στην καταμέτρηση. Η κατάταξη αυτής της χρονιάς αντιστοιχεί σε πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες, όπως αυτές αναφέρονται από την Fortune και τη Forbes.

Δεύτερον, θεωρεί τις εταιρικές σχέσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση στο χώρο εργασίας, αποφοίτων ή φοιτητών των Πανεπιστημίων, οι οποίες αναφέρονται από τα ιδρύματα και επικυρώνονται από την ερευνητική ομάδα QS.

– Σύνδεση Εργοδοτών με τους Φοιτητές (Employer/Student Connections) – 10%

Ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει τον αριθμό των μεμονωμένων εργοδοτών που παρευρίσκονταν ενεργά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, παρέχοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας. Η παρουσία των εργοδοτών αυξάνει επίσης τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι σπουδαστές για να συμμετάσχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και ερευνητικές ευκαιρίες. Αυτή η «ενεργός παρουσία» μπορεί να λάβει τη μορφή συμμετοχής σε εκθέσεις για επαγγελματικές εκδηλώσεις, διοργάνωσης εταιρικών παρουσιάσεων ή οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων αυτοπροβολής.

– Ποσοστό Απασχόλησης Αποφοίτων (Graduate employment rate) – 10%

Αυτός ο δείκτης είναι ο πιο απλός αλλά απαραίτητος για την κατανόηση του βαθμού επιτυχίας των πανεπιστημίων στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του ποσοστού των πτυχιούχων (με εξαίρεση εκείνους που επιλέγουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν ή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία) σε πλήρη ή μερική απασχόληση εντός δώδεκα μηνών από την αποφοίτηση τους.

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024