Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι το drag race και πότε θα έρθει στην Ελλάδα;

Τι είναι το drag race και πότε θα έρθει στην Ελλάδα;

Ένα πολύχρωμο και δημοφιλές τηλεοπτικό φαινόμενο που δεν (πρέπει να) αργήσει να έρθει στην χώρα μας

Το concept «drag race» κερδίζει συνεχώς EMMY και τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Μετά την Αμερική, χώρες όπως η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ταϊλάνδη, η Ολλανδία, Αυστραλία, Ισπανία και Ιταλία παρακολουθούν τις ντόπιες drag queens να διαγωνίζονται στο franchise που έστησε o RuPaul το -όχι και τόσο μακρινό- 2009.

Εμπνευσμένο από το America’s Next Top Model και το Project Runway, το RuPaul’s Drag Race υποβάλλει τις συμμετέχουσες σε μια σειρά δοκιμασιών όπως χορό, design κοστουμιών, ηθοποιία και φυσικά το απόλυτο drag talent, το lip sync.

Μια κουλτούρα που άλλοτε βρισκόταν στο περιθώριο, έρχεται στο φως, γίνεται mainstream και αναγνωρίζεται ως μια μορφή τέχνης που μπορεί να ασκήσει ο καθένας.

To drag δεν αφορα πλέον μόνο άντρες που ντύνονται γυναίκες, αλλά κέθε cis, trans ή non-binary άτομο που θέλει να δημιουργήσει μια δική του περσόνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόσφατο RuPaul’s Drag Race – All stars 6, νικήτρια στέφθηκε μια τρανς γυναίκα. Στην τελευταία, 13ησεζον της αυθεντικής αμερικανικής εκδοχής φιναλίστ ηταν ενας τρανς άντρας, ενώ στην τρέχουσα σεζόν του αγγλικού drag race έχουμε και την πρώτη συμμετοχή μιας cis γυναίκας, η οποία μεταμορφώνεται σε εντυπωσιακή drag queen.

Άλλωστε, όπως λέει και ο Rupaul “We are all born naked and the rest is drag”.

Στην ουσία, αυτό που λέει είναι ότι όλες και όλοι μας κάνουμε drag κάθε φορά που κλείνουμε την πόρτα του σπιτιού μας και αντιμετωπίζουμε την κοινωνία και την καθημερινότητά μας. Ενδιαφέρουσα σκέψη, σε κάθε περίπτωση.

Ναι, υπάρχει και στην Ελλάδα drag

Στην Ελλάδα το drag έχει έρθει πολύ πριν τον RuPaul και τις fabulous queens που μας σύστησε.

Μάλλον θα πρέπει να πάμε χιλιαδες χρονια πίσω, αφού, ως γνωστόν, στο αρχαίο θέατρο όλους τους ρόλους, αντρικούς και γυναικείους τους έπαιζαν αποκλειστικά άντρες.

Ερχόμενοι και στην σύγχρονη Ελλάδα, drag king (γυναίκα που παριστάνει τον άντρα) ηταν η Βουγιουκλάκη στον ρόλο του Πίπη (Η αρχόντισσα και ο αλήτης), drag κανει συνεχώς ο Λαζόπουλος, ο Τόνις Σφήνος, και φυσικά η μεγαλύτερη drag προσωπικότητα της χώρας μας,  ο Τάκης Ζαχαράτος.

Ναι, όλα αυτά είναι drag! Ντύσιμο, show, περσόνα.

Ταυτόχρονα, η ελληνική drag σκηνή που ανθίζει κυρίως στα διάφορα gay clubs των ελληνικών πόλεων μάς έχει δώσει πολλές queens που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις Αμερικανίδες συναδέλφους τους με τους χιλιάδες followers, τις συμμετοχές σε βιντεοκλίπ popstar και ταινίες οσκαρικού επιπέδου (Shoutout στη Shangela που συνεργάστηκε με τη Lady Gaga στο “A star is born”).

Mε κίνδυνο να αποκλείσουμε πολλά ταλαντούχα άτομα, ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις Holly Grace και Marianah Grindr που τάραξαν τα νερά της ελληνικής τηλεόρασης με τη συμμετοχή τους σε μουσικά ριάλιτι, την βραβευμένη με χρυσο Φοίνικα Imiterasu, τις κοσμογυρισμένες Athena Dion και Helena Hudson, τη designer Daglara και φυσικά τη θρυλική ΔουKISSα.

H τελευταία μάλιστα διοργάνωσε πρόσφατα το 1ο Miss Hellas Drag Pagent στο Ρομαντσο, την πρώτη απόπειρα drag διαγωνισμού στην Ελλάδα με κριτές το Λάκη Γαβαλά, το non-binary model και drag queen Reject και τον ιδρυτή του θεσσαλονικιώτικου “House of Drama” Μάριο Μιλτιάδου .

Αλήθεια όμως, πότε θα γίνει το ελληνικό drag race;

Φήμες λένε ότι ο Κοκλώνης είχε πάρει τα δικαιώματα και αυτου του franchise, με αποτέλεσμα να βγει πέρσι ο Νικος Μουτσινάς στην εκπομπή του και να αυτοπροταθει ως κριτής.

Η αγάπη του για το RuPaul’s Drag Race είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αφου ενδεικτικά έχει ονομάσει τη γάτα του Jujubee, το όνομα μιας θρυλικής drag queen απο τη 2η σεζόν του RuPaul’s Drag Race.

Προφανώς όλα αυτα είχαν ανησυχήσει την ελληνικη drag κοινότητα, αλλά ξεκίνησε και μια συζήτηση σχετικά με το αν, πώς και ποιοι πρέπει να φέρουν ένα Drag διαγωνισμό στην ελληνική τιβι.

Στο μεταξύ, μαθαίνουμε ότι το Ιταλικό Drag Race θα το παρουσιασει μια πολύ γνώριμη στο ελληνικό κοινό drag queen, η Priscilla.

H Priscilla δεν είναι γνωστή μόνο από τα αμέτρητα καλοκαίρια που περνάει κάνοντας shows στο Jackie O’ της Μυκόνου, αλλά είχε κάνει προσπάθεια να δείξει την τέχνη της σε ενα ευρύτερο κοινο, με τη συμμετοχή της στο “Ελλάδα έχεις Ταλέντο” του 2017.

Μπορεί ο Σάκης Τανιμανίδης να της είχε ρίξει τότε άκυρο, αλλά το Discovery Italia της έδωσε τη θέση του κριτή!

Παράλληλα, στην τρίτη σεζόν του πολύ επιτυχημένου αγγλικού drag race έχουμε και την 1η διαγωνιζόμενη με καταγωγή από ελλάδα.

Η μόλις 19χρονη Krystal Versace νίκησε ήδη το 1ο επεισόδιο, ενω στο εισαγωγικό βίντεο που δημοσίευσε το BBC αναφέρεται στην Ελληνοκύπρια γιαγιά της και αποδίδει εκεί την ασταμάτητη ενέργειά της.

Μα, το ελληνικό drag έχει ένα ακόμα λόγο να νιώθει εθνικά υπερήφανο: ο λόγος ονομάζεται Pythia.

Η Eλληνίδα queen θα λάβει μέρος στη 2η σεζόν του Canada’s Drag Race. Μένει εδώ και χρόνια στο Μόντρεαλ αυτοχαρακτηρίζεται ως “ the gender bending, clown, grecian goddess of you nightmares”.

Πραγματικα δε θυμίζει τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής.

To drag εδω και καιρό δεν αφορά μόνο γκέι αγόρια που βρίσκουν μια απόδραση μέσα από τη μεταμόρφωση σε δυναμικές γυναίκες.

Το drag του 2021 αφορά όλους, δέχεται όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτή την τέχνη και παραμένει κάτι πολύ όμορφο και βαθιά πολιτικό, ακτιβιστικό, ενδυναμωτικό και φυσικά άκρως καλλιτεχνικό.

Όπως άλλωστε συνηθίζει να λέει η πιο επιτυχημένη queen του 21ου αιώνα, RuPaul: “Κάθε φορά που ανοιγοκλείνω τις ψεύτικες βλεφαρίδες μου, κάνω και μια πολιτική τοποθέτηση.”

Hell, yes.

*Το κείμενο αυτό δεν θα υπήρχε χωρίς τον αγαπημένο μου Youtber, το Karvoonaki. Τον ευχαριστώ θερμά!

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024