Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι αναγκαία η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Είναι αναγκαία η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ ίσως οδηγήσει στην αναγέννηση μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς!

Kατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του Δεκέμβρη θα γίνουν οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αδιαφορεί για αυτό το γεγονός.

Όπως ακριβώς αδιαφορούσε ο κόσμος και για τον ήρωα του Φρόιντ, που στα όνειρά του έβλεπε έντρομος ότι εμφανιζόταν γυμνός στους δρόμους, αλλά κανένας δεν έδινε σημασία για τη γύμνια του.

Και κάτι τέτοιο είναι λογικό, αφού το λεγόμενο ΚΙΝΑΛ, εδώ και χρόνια, είναι περιχαρακωμένο στο 5 ή 6% (από την άποψη της λαϊκής απήχησης) και δεν έχει καμία δυναμική ανόδου. Για να μη αυταπατώνται μερικοί!

Ωστόσο, το ζήτημα τούτο είναι άκρως σοβαρό. Για ποιο λόγο; Γιατί σήμερα στην Ελλάδα ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά κατ΄ ουσία , χωρίς να ασκείται από τα υπόλοιπα κόμματα μια σοβαρή, επεξεργασμένη και «δομική αντιπολίτευση»!

Για να το πω με ένα βαθμό υπερβολής:

Κατ’ ουσία ζούμε σε μια χώρα στην οποία «δεν υπάρχει αντιπολίτευση» !

Έτσι, είναι ενδεικτικό ότι το Υπουργείο Παιδείας διέγραψε πρόσφατα- και εντελώς απαράδεκτα- τα χρέη κάποιων πανεπιστημιακών καθηγητών και κανείς δεν είπε τίποτε (παρότι επρόκειτο κατά την αξιολογική μου κρίση για μια πράξη διαφθοράς).

Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού η δυτική δημοκρατία είναι εξ ορισμού ένα «συγκρουσιακό μοντέλο» και προϋποθέτει ότι υπάρχουν αξιόπιστα κόμματα τα οποία προσφέρουν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις στους πολίτες για τα προβλήματά τους .

Όμως σήμερα, δυστυχώς, αξιόπιστη αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκηθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τον ΣΥΡΙΖΑ),  αφού ως κυβέρνηση – σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής τουλάχιστον- είχε ακρωτηριάσει τις συντάξεις των πιο φτωχών ανθρώπων!

Κατά συνέπεια ποιος μπορεί να πιστέψει, άραγε, την κριτική την οποία ασκεί το κόμμα τούτο στην κυβέρνηση για τη χειροτέρευση της ζωής αυτών των ανθρώπων , λόγω της κυβερνητικής πολιτικής στα εργασιακά ζητήματα;

Επιπλέον,  η προσωπικότητα του κ. Τσίπρα δεν εμπνέει καθόλου, αφού ήταν ο βασικός «εχθρός των θεσμών».

Ποιος άραγε μπορεί να ξεχάσει την ολέθρια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι το Συμβούλιο Επικρατείας (με τις αποφάσεις του) ήταν το «θεσμικό εμπόδιο» που εμπόδιζε την ολοκληρωτική κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ωστόσο και το κόμμα του ΚΙΝΑΛ αδυνατεί να ασκήσει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, κυρίως γιατί δεν κατόρθωσε να αποκτήσει μια διαυγή «ιδεολογική ταυτότητα» και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρεσβεύει το κόμμα τούτο!

Υπενθυμίζω μάλιστα, ότι ο αντιφατικός, αλλά ευφυής Ανδρέας Παπανδρέου είχε οριοθετήσει εξ αρχής ότι το κόμμα του (το ΠΑΣΟΚ) εκπροσωπούσε τους «μη προνομιούχους» (έστω και αν η ταυτότητα τούτη είχε θολωθεί αργότερα από τους «διεφθαρμένους» της περιόδου εκείνης).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω ειλικρινά, ότι «ο ιστορικός κύκλος» της κ. Γεννηματά έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ώστε ενδεχόμενα να εκκολαφθεί ένα ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα εκπροσωπεί τον κόσμο των φτωχών και των αδυνάτων και θα σέβεται τους θεσμούς της δυτικής δημοκρατίας.

Και ο Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύω, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για την ηγεσία αυτού του κόμματος!

Και ίσως συμβάλλει στην αναγέννηση μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς , η οποία θα επικεντρώνει την προσοχή της στην προστασία των ατομικών  δικαιωμάτων των πολιτών, των μειονοτήτων , των γυναικών κλπ.

Σημειώνω πάντως , ότι όταν είχε ψηφιστεί ο νόμος για τα δικαιώματα των διεμφυλικών κάποιοι από την ηγετική ομάδα του σημερινού ΚΙΝΑΛ είχαν ψηφίσει αδικαιολόγητα εναντίον του σχετικού νόμου !

Επίσης , ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι απαραίτητο να συζητηθεί είναι η πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου!

Αναφέρω ενδεικτικά , ότι  ο Γάλλος οικονομολόγος Piketty είχε προτείνει για την καταπολέμηση των έντονων ανισοτήτων στην Ευρώπη μια προοδευτική φορολογία εισοδήματος, η οποία θα ανέρχεται μέχρι και το 80% στα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα (« (Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα»).

Το συμπέρασμα; Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ ίσως οδηγήσει στην αναγέννηση μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς!

Και στην άσκηση μιας σοβαρής αντιπολίτευσης προς τη σημερινή κυβέρνηση!

Καλφέλης Γρηγόρης – Καθηγητής της  Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024