Κοροναϊός – Ποιο ζώο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ανθρώπους
Η μεγαλύτερη δεξαμενή τέτοιων ιών μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι οι νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα που είναι φορείς ή δυνητικά ενδιάμεσοι ξενιστές.
Από το 2002 που είχαμε την πρώτη επιδημική έξαρση με τον SARS-CoV στην Κίνα, πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη δυναμική που υπάρχει σε κοροναϊούς που μολύνουν ζώα στο φυσικό περιβάλλον να περάσουν στον άνθρωπο και στη συνέχεια να προκαλέσουν μία πανδημία.
Η μεγαλύτερη δεξαμενή τέτοιων ιών μέχρι στιγμής φαίνεται ότι είναι οι νυχτερίδες, αλλά υπάρχουν και άλλα ζώα που είναι φορείς ή δυνητικά ενδιάμεσοι ξενιστές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δρομάδες καμήλες που είναι φορείς του ιού MERS-CoV και από τις οποίες δημιουργούνται σποραδικές μεταδόσεις στους ανθρώπους.
Η πανδημία του SARS-CoV-2 ανέδειξε τη σημασία της μελέτης που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτούς τους ιούς, αλλά συγχρόνως έχει αναδείξει και νέους ερευνητικούς στόχους που θα θωρακίσουν την παγκόσμια κοινότητα από την έλευση ενός νέου πανδημικού ιού ή στελέχους.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι για αυτό το λόγο τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) στο οποίο επικεφαλής είναι ο Anthony Fauci απένειμε 36 εκατομμύρια δολάρια για την διεξαγωγή έρευνας με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλαπλούς τύπου κοροναϊών αλλά και μεταλλαγμένων στελεχών.
Η χρηματοδότηση σε αυτήν την φάση απευθύνεται σε 3 ερευνητικά κέντρα και συγκεκριμένα στο University of Wisconsin στο πρόγραμμα «Κέντρο για Ανάπτυξη Παν-κοροναϊικου Εμβολίου», στο Brigham and Women’s Hospital για το πρόγραμμα με «Ανακαλύπτοντας Διαρκή Παν-κοροναϊική Ανοσία» και στο Duke University για το πρόγραμμα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη ενός Παν-Βητακορωνοϊικού Εμβολίου».
Η χρηματοδότηση αφορά ομάδες αποτελούμενες από διαφορετικές εξειδικεύσεις με σκοπό να βελτιώσουν τις γνώσεις μας γύρω από την ιολογία και ανοσολογία αλλά και τον σχεδιασμό των εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NIAID έχει επενδύσει 1.2 δισεκατομμύρια σε έρευνα έναντι των κορoναϊών από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19.
- Τόκιο: Τουλάχιστον 20 τραυματίες από ψεκασμό άγνωστης ουσίας σε εμπορικό κέντρο
- Αχαρνές: Οδηγός ταξί έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας από 3 άτομα που προσποιήθηκαν τους πελάτες
- Ο Μπαρτζώκας εμφανίστηκε στο πάρτι για το ευρωπαϊκό με την επετειακή φανέλα του Ολυμπιακού (pics)
- Η κυβερνητική εκδικητικότητα απέναντι στον Τζαβέντ Ασλάμ
- Τα μηνύματα της νέας παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή την Τρίτη
- Δύο νεκροί στη Ρωσία μετά από ουκρανικές επιθέσεις
- Γωγώ Μαστροκώστα: Που θα γίνει η κηδεία – Η επιθυμία της οικογένειάς της
- Τι απάντησε ο Πίτερς για το μέλλον του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442