Οι σχέσεις Παρισιού με ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία έχουν διαταραχτεί σημαντικά μετά τη συμφωνία της AUKUS και την ακύρωση μεγάλου συμβολαίου για την κατασκευή γαλλικών υποβρυχίων

Μήνυμα ότι η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ δεν τελείωσε με την επανέναρξη του διαλόγου, η οποία αποφασίστηκε μετά και το τηλεφώνημα των δύο προέδρων, Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Σημειώνεται ότι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν να έχουν συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο τέλος Οκτωβρίου στη Ρώμη, ενώ επέστρεψε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Βάζοντας «φρένο» στις εικασίες περί αποκατάστασης των γαλλοαμερικανικών σχέσεων, πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι «σοβαρή».

«Σε αυτό το στάδιο, μπορώ να πω ότι η κρίση που βιώνουμε είναι σοβαρή. Δεν έχει τελειώσει απλά γιατί επανεκκίνησε ο διάλογος. Θα συνεχιστεί και προκειμένου να βγούμε από αυτήν, απαιτούνται σοβαρές ενέργειες, όχι λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γαλλίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω τη βασική αποστολή του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα.

Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παρισιού – Λονδίνου, κάνοντας λόγο για ανάγκη «αναθεώρησης» και κατηγορώντας τη Βρετανία για παραβίαση των υποχρεώσεών της.

«Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας. Το Λονδίνο πρέπει να γνωρίζει ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αναφορικά με την Αυστραλία, τέλος, η οποία ακύρωσε το συμβόλαιο κατασκευής γαλλικών υποβρυχίων, ο Λε Ντριάν ζήτησε πλήρη ανασκόπηση της συνεργασίας μετά την απόφαση της Καμπέρα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr