Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γάλλος ΥΠΕΞ για AUKUS - Σοβαρή η κρίση με τις ΗΠΑ – Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με το Λονδίνο

Γάλλος ΥΠΕΞ για AUKUS – Σοβαρή η κρίση με τις ΗΠΑ – Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με το Λονδίνο

Οι σχέσεις Παρισιού με ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία έχουν διαταραχτεί σημαντικά μετά τη συμφωνία της AUKUS και την ακύρωση μεγάλου συμβολαίου για την κατασκευή γαλλικών υποβρυχίων

Μήνυμα ότι η κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ δεν τελείωσε με την επανέναρξη του διαλόγου, η οποία αποφασίστηκε μετά και το τηλεφώνημα των δύο προέδρων, Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Σημειώνεται ότι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι, με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν να έχουν συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο τέλος Οκτωβρίου στη Ρώμη, ενώ επέστρεψε και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Βάζοντας «φρένο» στις εικασίες περί αποκατάστασης των γαλλοαμερικανικών σχέσεων, πάντως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι «σοβαρή».

«Σε αυτό το στάδιο, μπορώ να πω ότι η κρίση που βιώνουμε είναι σοβαρή. Δεν έχει τελειώσει απλά γιατί επανεκκίνησε ο διάλογος. Θα συνεχιστεί και προκειμένου να βγούμε από αυτήν, απαιτούνται σοβαρές ενέργειες, όχι λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σύσκεψη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γαλλίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή δεν θα πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω τη βασική αποστολή του ΝΑΤΟ για συλλογική άμυνα.

Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις Παρισιού – Λονδίνου, κάνοντας λόγο για ανάγκη «αναθεώρησης» και κατηγορώντας τη Βρετανία για παραβίαση των υποχρεώσεών της.

«Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας. Το Λονδίνο πρέπει να γνωρίζει ότι έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αναφορικά με την Αυστραλία, τέλος, η οποία ακύρωσε το συμβόλαιο κατασκευής γαλλικών υποβρυχίων, ο Λε Ντριάν ζήτησε πλήρη ανασκόπηση της συνεργασίας μετά την απόφαση της Καμπέρα.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024