Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Κρήτη - Ισχυρός μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί

Σεισμός στην Κρήτη – Ισχυρός μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ταρακούνησε το νησί

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει δύο ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι που σημειώθηκαν με διαφορά ενός δευτερολέπτου

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, όπου λίγο πριν τις 3 μετά το μεσημέρι, σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι που έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 14:54:49, σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα δυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος 16,5 χιλιόμετρα.

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε καταγράψει δύο ισχυρές δονήσεις με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι που σημειώθηκαν με διαφορά ενός δευτερολέπτου. Η αρχική καταγραφή «έδινε» και δεύτερη δόνηση, στις 14:54:50, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα Δυτικά Νοτιοδυτικά του Αρκαλοχωρίου και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Στον χορό των Ρίχτερ

Μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει τέλος στην Κρήτη, όπου σημειώνονται δεκάδες δονήσεις, με τους κατοίκους να αγωνιούν.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας το πρωί στο MEGA, σημείωσε πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες.

Η κατάσταση αυτή, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει το να αρχίσουν οι επισκευές.

Οι ζημιές, κυρίως στο Αρκαλοχώρι, είναι μεγάλες καθώς καταγράφηκε -για πρώτη φορά στη χώρα- τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, λόγω των 5,8 Ρίχτερ το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα» σημείωσε και επεσήμανε πως είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αναφέροντας πως «η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ».

Όσον αφορά στους πολίτες που παραμένουν σε σκηνές, τόνισε πως «δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας»

Οι μετασεισμοί καθυστερούν τις επισκευές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανοικοδόμηση των περιοχών που έπληξε ο σεισμός θα καθυστερήσει γιατί η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα προκαλεί καθημερινά νέες καταστροφές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, για να γίνουν έλεγχοι και αυτοψίες από τους μηχανικούς σε κτίρια, πρέπει να μην υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα. Κάλεσε παράλληλα, τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι να μην προσεγγίσουν τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημίες αναφέροντας  ότι υπάρχουν παρά πολλά διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι κάτοικοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το χωριό.

«Έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο με επικεφαλής τον κ. Στυλιανίδη. Είναι πολυσύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σκηνές είναι για δύο – τρεις ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που μπορεί να πάει ο κόσμος αλλά δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Τα θέματα των οικίσκων λύνουν κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και να γίνει μια προετοιμασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία υποστήριξε ότι «οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024