Φερόμενοι ως αποστάτες των FARC, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη μονάδα Ουρίας Ροντόν, «έφθασαν με όχημα στον θεσμό αυτό κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως» εναντίον παρόντων, σύμφωνα με τον στρατό.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που εκτιμάται ότι διέπραξαν φερόμενοι ως αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στην Τουμάκο, στη νοτιοδυτική Κολομβία, πολύ κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο κολομβιανός στρατός.

Ενοπλοι

Ένοπλοι πυροβόλησαν μέσα σε «δημόσιο θεσμό» σκοτώνοντας δυο ανθρώπους επιτόπου, ενώ άλλοι τρεις υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν λίγη ώρα αφού διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο στρατός με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Φερόμενοι ως αποστάτες των FARC, που πιστεύεται ότι ανήκουν στη μονάδα Ουρίας Ροντόν, «έφθασαν με όχημα στον θεσμό αυτό κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως» εναντίον παρόντων, σύμφωνα με τον στρατό.

Συμμορίες

Άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά την ανακοίνωση.

Στην ίδια περιοχή δρα επίσης άλλη ομάδα αποστατών των FARC, το λεγόμενο Μέτωπο Όλιβερ Σινιστέρα, καθώς και οι Contadores («λογιστές»), συμμορία που επιδίδεται στη διακίνηση ναρκωτικών.

73 επιθέσεις

Ένα από τα θύματα ήταν ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, ανέφερε η ΜΚΟ Indepaz, η οποία έχει καταμετρήσει 73 επιθέσεις αυτού του είδους στην Κολομβία από την αρχή της χρονιάς.

Μετά την ιστορική συμφωνία ειρήνης του 2016, η οποία υποτίθεται πως θα γύριζε τη σελίδα σχεδόν έξι δεκαετιών εμφύλιας σύρραξης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες των FARC, εκατοντάδες μέλη τους αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα.

Από ναρκωτικά

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως αριθμούν περίπου 2.500 πολεμιστές και χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, τις παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλείων –ειδικά χρυσού– και τις εκβιάσεις, σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η συμφωνία ειρήνης επέτρεψε να αποστρατευθούν κάπου 13.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στον πόλεμο στις τάξεις των FARC, ανάμεσά τους κάπου 7.000 μαχητές και μαχήτριες.

Σχεδόν 300 εξ αυτών έχουν πέσει νεκροί έκτοτε σε στοχευμένες δολοφονίες, τις οποίες οι αρχές αποδίδουν κυρίως σε πρώην συντρόφους τους στα όπλα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr