Μια πόλη που κινείται στους ρυθμούς του street art χαρακτηρίζεται πλέον ο Βύρωνας. Τα πορτρέτα της Μελίνας Μερκούρη και του Μίνου Βολανάκη στα Θέατρα Βράχων ήταν απλώς η αρχή. Πλέον η τάση φαίνεται να γιγαντώνεται και ο δήμος Βύρωνα όχι απλώς είναι συμπαραστάτης αλλά καλύπτει και τα έξοδα των υλικών. Σωστά ο Δήμος, ζητάει από τους ενδιαφερόμενους ένα βιογραφικό και δείγμα δουλειάς πριν ανάψει το πράσινο φως

Η αρχή έγινε με το 1ο Street art festival (29-30 Μαΐου 2021 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Στέφανος Καραλής» και στα Σχολεία της Μεσολογγίου) που διοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα με την Awesome Athens Experiences και τις εικαστικές παρεμβάσεις, σε καφάο τηλεπικοινωνιών της περιοχής. Ακολούθησαν τα πορτρέτα της Μελίνας Μερκούρη και του Μίνου Βολανάκη στα Θέατρα Βράχων με αφορμή τη διεκδίκηση τους από ιδιώτες και στη συνέχεια δημιουργήθηκε το εξαιρετικό γκράφιτι στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου). Αυτός ο «δημιουργικός σπόρος» βρήκε γόνιμο έδαφος και γρήγορα άνθισε, αναδεικνύοντας νέες πρωτοβουλίες πολιτών που παίρνουν την… τέχνη του δρόμου στα χέρια τους!

Η Γεωργία Σουλμαΐδη, κάτοικος Βύρωνα, εμπνεύστηκε το Callipolis Project, αρχίζοντας με μια αισθητική παρέμβαση στην καμπίνα ηλεκτρικής διανομής, επί των οδών Σαμψούντος και Επταπύργου και τους παρακείμενους κάδους του Σταθμού Ανακύκλωσης.

Η ίδια εξηγεί: «Η ιδέα ότι ο δημόσιος χώρος είναι το ευρύτερο σπίτι μας με συνόδευε από παλιά, μαζί με τη σκέψη πως η εικόνα μιας φροντισμένης πόλης επενεργεί θετικά στον ψυχισμό μας. Πριν δυο χρόνια ταξίδεψα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Μια νεαρή ξεναγός μας οδήγησε σε γειτονιές εκτός του κέντρου της πόλης για να μας δείξει ένα αξιοθαύμαστο εικαστικό πρότζεκτ που είχαν αναλάβει οι περίοικοι με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής. Πήρα θάρρος. Αν γίνεται στη Βίλνιους, γιατί να μη γίνεται και στο Βύρωνα;

Έγραψα στο γραφείο του δημάρχου για να προτείνω την εικαστική παρέμβαση σ’ ένα μικρό παρκάκι που βλέπω καθημερινά. Πολύ συχνά μέσα στο πάρκο βρίσκουμε μπάζα και σπασμένα  μικροέπιπλα. Είχα την ελπίδα πως ένας φροντισμένος χώρος θα πάψει να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. Ορισμένοι φίλοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν, ο δήμος ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα για τα πινέλα και τα χρώματα, κι επίσης επιδιόρθωσε το κράσπεδο της περίφραξης. Στη Δημοτική Αρχή βρήκαμε ευήκοα ώτα και ουσιαστική υποστήριξη, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά. Το ζωγραφικό έργο το ονομάσαμε The Callipolis Project #1. Ο αριθμός 1 δηλώνει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε άλλα σημεία της περιοχής. Ο όρος «Καλλίπολις» αναφέρεται στην ιδεώδη πολιτεία του Πλάτωνα.»

Συμμετέχοντες στο Callipolis Project οι: Χρήστος Γιαννάκης, Γιώργος Κατεβαίνης (ζωγράφος), Peter Jackson, Γεωργία Σουλμαΐδη.

Ο Δήμος Βύρωνα «υιοθέτησε» και επεκτείνει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία πολιτών!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στους δημόσιους χώρους, που γιορτάζεται το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη, ο Δήμος Βύρωνα καλεί όλους τους Βυρωνιώτες street artists και όχι μόνο, που επιθυμούν να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε καμπίνες KV, κουτιά της ΔΕΗ και λοιπούς δημόσιους εξοπλισμούς, να αναλάβουν δράση.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, σε ένα αρχείο PDF που θα περιλαμβάνει: σύντομο βιογραφικό (maximum 150 λέξεις) και περιγραφή της ιδέας (maximum 150 λέξεις) σε ηλεκτρονική μορφή στο Γραφείο Δημάρχου grafdim@dimosbyrona.gr.

Από την πλευρά του Δήμου θα καλυφθεί το κόστος όλων των υλικών, τα οποία οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι, για να αναπτύξουν το έργο τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr