«Βλέπει» επενδυτικές ευκαιρίες και πολυετή ανοδικό κύκλο

Σε αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 στην περιοχή του 9% (8,8% η επίσημη αναφορά) από 5,3% προηγουμένως, περιορίζοντας ωστόσο της πρόβλεψή για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στο 4,6% (από 5% προηγουμένως) προχώρησε η Citigroup στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και 3,7% το 2022, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν επίσης κατά 12,5% εφέτος και κατά 9,7% το 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνουν 12% και 10,9% αντίστοιχα.

Σε ανοδικό κύκλο

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος. Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr