Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα για AUKUS - Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

Βόρεια Κορέα για AUKUS – Η συμφωνία μπορεί να πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών»

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων

Η νέα συμμαχία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και η σύμβαση που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων ίσως πυροδοτήσει «κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή, έκρινε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συνάπτουν νέα εταιρική στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, βγάζοντας εκτός παιγνιδιού τη Γαλλία.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στο Παρίσι.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Η συμφωνία «δείχνει» ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος «ένοχος» για το ότι «τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας. Η χώρα αυτή έγινε η έβδομη που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024