Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ για efood - Πρόκληση η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου - Θεωρεί αυτοαπασχολούμενους τους διανομείς

ΚΚΕ για efood – Πρόκληση η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου – Θεωρεί αυτοαπασχολούμενους τους διανομείς

Όπως εξηγεί η ΕΟ του ΚΚΕ, «η έκθεση [...] αναφέρει ότι το όριο μεταξύ των εννοιών "εργαζόμενος" και "αυτοαπασχολούμενος", "είναι ενίοτε ασαφές για τις νέες μορφές εργασίας…"» και «θεωρεί ότι κάθε λύση πρέπει "να σέβεται το καθεστώς των εργαζομένων σε πλατφόρμα που είναι πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι"», ενώ τονίζει ότι την ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

«Η απόφαση της επιχείρησης-διαδικτυακής πλατφόρμας «e-food» να μετατρέψει τους εργαζόμενους της σε «συνεργάτες»-αυτοαπασχολούμενους μέσω αμοιβής «με το κομμάτι», ώστε να απαλλαγεί από τις εργοδοτικές της υποχρεώσεις και να αφαιρέσει και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που έχουν, αποτελεί εφαρμογή στην πράξη του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης της ΝΔ, του νόμου Χατζηδάκη», επισημαίνει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας προκλητικό και αντεργατικό το περιεχόμενο πρόσφατης έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου που θεωρεί αυτοαπασχολούμενους τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα ταξικά σωματεία τους οργανώνουν την αντίδραση και την πάλη τους ενάντια στην προκλητική απόφαση της «e-food», η ΝΔ προωθεί την εφαρμογή του ‘νόμου Χατζηδάκη’, στον οποίο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κι Ελληνική Λύση, στα λόγια εναντιώθηκαν, ωστόσο ψήφισαν έως και το 50% των διατάξεών του, στο όνομα των δήθεν ‘βέλτιστων πρακτικών’ της ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, «στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ‘Ελληνικής Λύσης’, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και ψήφισαν την έκθεση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο ‘Δίκαιες συνθήκες εργασίας, δικαιώματα και κοινωνική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες – Νέες μορφές απασχόλησης που συνδέονται με την ψηφιακή ανάπτυξη’. Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, μόνο αυτοί του ΚΚΕ καταψήφισαν την έκθεση αποκαλύπτοντας το αντεργατικό της περιεχόμενο».

Όπως εξηγεί η ΕΟ του ΚΚΕ, «η έκθεση αυτή, στο κρίσιμο ζήτημα για τον χαρακτηρισμό της σχέσης εργασίας των απασχολούμενων στις πλατφόρμες, τοποθετείται προκλητικά, με στόχο να διαιωνίσει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς «εργασιακής γαλέρας». Στέκεται απέναντι από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με την πλευρά των εργοδοτών. Γι’ αυτό αναφέρει ότι το όριο μεταξύ των εννοιών «εργαζόμενος» και «αυτοαπασχολούμενος», «είναι ενίοτε ασαφές για τις νέες μορφές εργασίας…».

»Θεωρεί ότι κάθε λύση πρέπει «να σέβεται το καθεστώς των εργαζομένων σε πλατφόρμα που είναι πραγματικά αυτοαπασχολούμενοι». Για τους εργαζόμενους επίσης, θέτει ως προϋπόθεση να αμφισβητήσουν οι ίδιοι «τον χαρακτηρισμό του καθεστώτος απασχόλησής τους» έτσι ώστε να υποχρεωθεί ο εργοδότης να αποδείξει το αντίθετο.

»Στην πραγματικότητα δηλαδή, διατηρεί την εργασιακή γαλέρα και στέλνει τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το δίκιο τους στα δικαστήρια, που κάτω από την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς είναι αδύνατο να το κάνουν. Γι’ αυτό και «τονίζει» ότι η απόδειξη «μιας σχέσης εργασίας δεν πρέπει να οδηγεί στον αυτόματο χαρακτηρισμό όλων των εργαζομένων σε πλατφόρμα ως μισθωτών εργαζομένων». Όσο για τα  συνδικαλιστικά δικαιώματά τους αυτό που προτείνει είναι «συνεταιριστικές νομικές μορφές», οι οποίες «θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την οργάνωση της εργασίας πλατφόρμας»…».

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα αστικά κόμματα που υλοποιούν αυτή την αντεργατική στρατηγική. Όσο για την ΕΕ, αποδεικνύεται ξανά ότι είναι αντίπαλος των εργαζομένων. Καθοδηγεί και συντονίζει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η πάλη μέσα από τα συνδικάτα τους, για να μείνουν οι νόμοι – εκτρώματα κι οι αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ στα χαρτιά, για την διεκδίκηση και κατοχύρωση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους, σε αντιπαράθεση με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024