Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εποχή στην υγεία υπόσχεται ο Πλεύρης - ΕΟΠΥΥ με νέους όρους, στοίχημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - «Αλλάζουμε σελίδα»

Νέα εποχή στην υγεία υπόσχεται ο Πλεύρης – ΕΟΠΥΥ με νέους όρους, στοίχημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – «Αλλάζουμε σελίδα»

Νέος ΕΟΠΥΥ, προσωπικό στοίχημα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, παρέμβασεις στη διαχείριση πανδημίας.

«Προσωπικό στοίχημα» χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες Υγείας.

Το προσωπικό ενδιαφέρον του νέου υπουργού Υγείας επί του θέματος δικαιολογείται άλλωστε καθώς και ο ίδιος νοσηλεύτηκε το 2016 σε κρίσιμη κατάσταση με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, έπειτα από χειρουργείο ρουτίνας.

«Όταν είχα αποσωληνωθεί και έβλεπα τους γύρω μου διασωληνωμένους, αισθανόμουν ότι βρίσκομαι σε ένα νεκρό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου. Είναι κρίμα να πεθαίνει τόσος κόσμος από νοσοκομειακές λοιμώξεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός υγείας επισημαίνοντας πως ήδη έχει ζητήσει από εντατικολόγους και αρμόδιους του υπουργείου στοιχεία με τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τους ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών Covid.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Ελλάδα το 2018 ήταν η πρώτη χώρα σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και αποδίδει το γεγονός όχι τόσο στην αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά και στην κακή τήρηση των κανόνων αντισηψίας συνολικά στα νοσοκομεία.

«Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζoυν αντισηπτικό στα χέρια τους», λέει από την εμπειρία του.

Επιπλέον πρόθεση του υπουργού είναι να καταγραφούν τα περιστατικά ξεχωριστά σε κάθε κλινική και όχι μόνο ανά περιφέρεια.

«Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά στις ΜΕΘ, σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία βάσει των οποίων καταγράφονται οι θάνατοι. Μπορεί λοιπόν να είναι άλλη η αιτία θανάτου, αλλά να έχει συμβάλλει και η νοσοκομειακή λοίμωξη σ’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε «Για παράδειγμα, προχωρά σε σύμβαση ο ΕΟΠΥΥ με κάποια ιδιωτική κλινική, δεν θα πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων;».

Με νέους όρους ο ΕΟΠΥΥ στο 2022

Επανερχόμενος στο θέμα του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός προανήγγειλε τη διενέργεια ελέγχων σε πραγματικό χρόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις των ασφαλισμένων του οργανισμού προκειμένου να ελεγχθεί αν μια εξέταση γίνεται πραγματικά ή χρεώνεται πλασματικά.

«Το 2022 θα έρθει με νέους όρους για τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, τόνισε, πρέπει να θεσπιστούν ποιοτικά κριτήρια αλλά και να γίνεται εντατικότερη αξιολόγηση των υπηρεσιών.

«Εμείς θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους ασφαλισμένους για ό,τι τους προσφέρουμε. Δεν είμαστε υπουργείο χρηματοδότησης οποιουδήποτε ιδιώτη παρόχου έχει πρόβλημα επιβίωσης» είπε ο κ. Πλεύρης.

Πλαστά πιστοποιητικά

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το νούμερο των εργαζομένων που τέθηκε σε αναστολή δεν είναι μεγάλο, ωστόσο υπάρχει «διασπορά των περιστατικών».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε πως έχει ξεκινήσει έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν επαγγελματίες υγείας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Όπως είπε ο υπουργός οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε όσους εμβολιάστηκαν από τον Ιούλιο και μετά όταν και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον κλάδο.

Τέλος ο υπουργός τόνισε πως ελέγχονται διεξοδικά τυχόν αλλαγές Ταχυδρομικού Κώδικα αλλά και  ο εμβολιασμός σε διαφορετικό εμβολιαστικό κέντρο από αυτό που είναι πλησίον του τόπου κατοικίας του ή του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024