Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανοδική πορεία των θανάτων έφερε ο κοροναϊός τον Ιούλιο

Ανοδική πορεία των θανάτων έφερε ο κοροναϊός τον Ιούλιο

Ενόσω η Ευρώπη μειώνει την πρόσθετη θνησιμότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία, Ελλάδα, και Κύπρος καταγράφουν θανάτους, πάνω από το αναμενόμενο

Θνησιμότητα με αυξητικές τάσεις φέρνει στη χώρα μας ο κοροναϊός, έχοντας οδηγήσει το καλοκαίρι σε 25% παραπάνω θανάτους από την περίοδο πριν την έναρξη της πανδημίας. Στην ίδια πορεία βρίσκεται και η Κύπρος, με την πλεονάζουσα θνησιμότητα να φτάνει στο 26%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε τον Ιούλιο που πέρασε στο 4,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο στη διάρκεια ενός έτους στην Ε.Ε., αφού τον Ιούλιο του 2020, η πλεονάζουσα θνησιμότητα έφτανε το 2,8% Τα χαμηλότερα ποσοστά πλεονάζουσας θνησιμότητας εμφάνισαν στα μέσα του καλοκαιριού το Βέλγιο και η Σουηδία, φτάνοντας το 3% πρόσθετων θανάτων εξαιτίας του κοροναϊού.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πορεία των πρόσθετων θανάτων που φέρνει η πανδημία ήταν πτωτική από τον περασμένο Απρίλιο που είχε φτάσει το 20% – έναντι 40% τον Νοέμβριο του 2020.

Αντίστοιχα στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2020 η υπερβάλλουσα θνησιμότητα είχε φτάσει το 28%, ακολούθησε μια πορεία κατακόρυφης μείωσης που έφτασε το -8% τον Ιανουάριο του 2021, συνέχισε με μια κατακόρυφη άνοδο ως τον Απρίλιο του 2021 που ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 20% κατά πέντε μονάδες – έφτασε δηλαδή το 25%. Με ένα «διάλειμμα» δύο μηνών έπεσε σταδιακά ως τον Ιούνιο περίπου στο 13% για να ανέβει απότομα τον Ιούλιο ξανά στο 25%.

Παράλληλα με τη χώρα μας κινείται και η Κύπρος όπου από την δραστική μείωση της θνησιμότητας, συνολικά, τον Φεβρουάριο του 2021 (έφτασε το -8,3%), τον Απρίλιο ξεπέρασε το 26%, για να μειωθεί το Μάιο στο 10% και να επιστρέψει με κατακόρυφη άνοδο στο 26% τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας τη δυσάρεστη πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αφήνοντας στη χώρα μας τη δεύτερη θέση στους επιπλέον θανάτους λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του περασμένου Ιουλίου που διαθέτει η Eurostat, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Μάλτα όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα έφτασε το 17,7% τον Ιούλιο που πέρασε, ενώ στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Εσθονία με 13,8%.

Οι χώρες που έχουν καταφέρει να μειώσουν τη θνησιμότητα σε επίπεδα κάτω και από το σύνηθες είναι το Βέλγιο με -2,8%, η Σουηδία με -2,5%, η Τσεχία με -2,1% και η Σλοβακία με -1,3%.

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024