Μία συγκλονιστική ιστορία κρύβεται πίσω από την ανάρτηση που έκανε η Ραφαέλα, μία τρανς γυναίκα, η οποία κατάφερε να βρει μέσω του ΟΑΕΔ δουλειά ως πωλήτρια και να σταματήσει όπως η ίδια λέει την «σεξεργασία».

Προς άρση των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά πρόσωπα στον χώρο εργασίας οδεύει η κοινωνία, καθώς για πρώτη φορά – μετά από συστηματική προσπάθεια του συλλόγου υποστήριξης διεμφυλικών προσώπων – το πρόγραμμα θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει και τα τρανς άτομα.

Η Ραφαέλα ήταν η πρώτη που είδε τη ζωή της να αλλάζει.

«Τελευταία φορά που είχαμε συναντήσει την Ραφαέλα Μουζακίτη, τρανς εργάτρια του σεξ, ήταν τον περασμένο Οκτώβρη, στην Συγγρού, εκεί που χρόνια εξέδιδε τον εαυτό της για να επιβιώσει, καθώς δεν μπορούσε να βρει πουθενά εργασία» αναφέρει το ρεπορτάζ. Πλέον εργάζεται στον Πειραιά, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

«90% πληρώνει το κράτος μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, είναι για δυο χρόνια και είναι σημαντικό να βοηθήσεις ανθρώπους, να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά ο εργοδότης της, Σταύρος Πουλικαράκος.

Το «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών» περιλαμβάνει την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διεμφυλικών προσώπων.

Τα διεμφυλικά άτομα θα πρέπει να προσκομίσουν:

  • Σε περίπτωση που έχουν ήδη μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Νέα ληξιαρχική πράξη και μεταβολή καταχώρησης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
  • Σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι: είναι διεμφυλικό πρόσωπο και ότι ο ατομικός και εσωτερικός τρόπος αυτοπροσδιορισμού του φύλου του που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της υπόστασής του ως πρόσωπο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 (Α’ 152) δεν ανήκει στο καταχωρισμένο φύλο κατά τη γέννηση.

Σήμερα κρεμάω τα γοβάκια μου

Σύμφωνα με την Ραφαέλα, μετά από αγώνες χρόνων, ο ΟΑΕΔ ενέταξε στα προγράμματά του και τρανς άτομα.

«Έτσι με χαρά ανακοινώνω ότι προσελήφθη σε πρωινή δουλειά ως πωλήτρια με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρώτη φορά» αναφέρει χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων το υπουργείο Εργασίας αλλά και τον εργοδότη της.

Αναλυτικά η ανάρτησή της

«Σήμερα κρεμάω τα γοβάκια μου που για δεκαετίες με έθρεψαν, και εξηγούμαι, λοιπόν έχω ευχάριστα νέα , για αρχή θέλω να πω ότι μετά από αγώνες χρονων του ΣΥΔ και προσωπικά της προέδρου του Μαρίνα Γαλανού επιτέλους κατάφερε να εντάξει στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και τρανς άτομα ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας ξεφεύγοντας από τον εξαναγκασμό της σεξεργασιας. Έτσι με χαρά ανακοινώνω ότι προσελήφθη σε πρωινή δουλειά ως πωλήτρια με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρώτη φορά .

»Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την Marina Galanou όπως και όλα τα παιδιά του ΣΥΔ Όπου τόσα χρόνια αγωνίζονται για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων στην Ελλάδα επισης θέλω να δώσω τα εύσημα στον ΟΑΕΔ και στο υπουργείο εργασίας που με εξέπληξαν ευχάριστα η αλήθεια είναι με την προοδευτικότητα που έδειξαν σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων όσων αφορά τα δικαιώματα εργασίας , και τέλος φυσικά να ευχαριστήσω τον εργοδότη μου που κόντρα στο εργασιακό κατεστημένο έβαλε μπροστά τον ανθρωπισμό του !!👍

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο