Αφού βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν, οι γυναίκες έχουν «βγει» τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τις σκληρές πολιτικές των Ταλιμπάν απέναντί τους.

Μια διαδικτυακή καμπάνια έχει δει Αφγανές γυναίκες σε όλο τον κόσμο να μοιράζονται φωτογραφίες τους φορώντας παραδοσιακά πολύχρωμα ρούχα, χρησιμοποιώντας το hashtag #DoNotTouchMyClothes.

Η διαμαρτυρία είναι μια απάντηση σε μια καθιστική διαδήλωση που ενορχήστρωσαν οι Ταλιμπάν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου περίπου 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με ολόμαυρα ρούχα καλύπτοντας τα πρόσωπα, τα χέρια και τα πόδια τους -ένα φόρεμα που δεν είχαν δει ξανά οι πολίτες στη χώρα.

Με σημαίες των Ταλιμπάν στα χέρια, οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι «υποστηρίζουν» τους μαχητές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται σε γυναίκες να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπως και ότι σε σχολεία και πανεπιστήμια οι τάξεις θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες με βάση το φύλο.

«Καμία γυναίκα δεν έχει ντυθεί ποτέ έτσι στην ιστορία του Αφγανιστάν. Αυτό είναι εντελώς ξένο για τον πολιτισμό μας. Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου με το παραδοσιακό αφγανικό φόρεμα για να ενημερώσω, να εκπαιδεύσω και να διαλύσω την παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους Ταλιμπάν», είπε η Bahar Jalali.

Η Peymana Assad, το πρώτο άτομο αφγανικής καταγωγής που εξελέγη σε δημόσια αξιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με πολύχρωμα ρούχα και έγραψε στο Twitter: «Αυτός είναι ο αφγανικός πολιτισμός. Το παραδοσιακό μου φόρεμα».

Η μουσικός Ariana Delawari μοιράστηκε μια φωτογραφία της μητέρας της «μαζί μου στην κοιλιά της», έγραψε, φορώντας παραδοσιακά φορέματα και χωρίς μαντίλα πριν από δεκαετίες στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr