Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως ο κ. Γκουτέρες είχε έλθει πιο κοντά στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά στο τέλος της συνάντησης η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έβαλε οποιεσδήποτε νέες θέσεις στο τραπέζι.

Μπορεί να υπάρξει ένα «μοντέλο Σιγκαπούρης» στην Κύπρο, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες Δευτέρα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την ευκαιρία της αποχώρησής της από τη θέση της.

Ανοικτός σε διάλογο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως είναι πάντα ανοικτός σε διάλογο και οποιαδήποτε ανεπίσημη συνάντηση για να εκφράσει τις θέσεις του με λεπτομέρειες.

Τόνισε πως η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία και μπορεί να υπάρξει ένα «μοντέλο Σιγκαπούρης» στο νησί, σημειώνοντας ότι η χώρα στο σύνολό της μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο με τη συνεργασία.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως η κα Σπέχαρ προσπάθησε να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, και είχε αναλάβει πρωτοβουλία για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων κατά την πανδημία.

Δήλωσε ότι μαζί της αξιολόγησαν τι έγινε στο παρελθόν, επαναλαμβάνοντας τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Υπενθύμισε πως ο ίδιος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και επισήμανε ότι υπογράμμισε στην κα Σπέχαρ πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αλλάξει τη θέση της και αναμένει από τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να δουν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Πιο κοντά ο Γκουτέρες

«Η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και η αποδοχή ενός ισότιμου διεθνούς στάτους είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Τατάρ, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τη θέση αυτή στη Γενεύη.

Υποστήριξε πως ο κ. Γκουτέρες είχε έλθει πιο κοντά στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά στο τέλος της συνάντησης η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έβαλε οποιεσδήποτε νέες θέσεις στο τραπέζι.

Επανέλαβε πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία «δυο ισότιμων κυρίαρχων κρατών που να υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο».

Με τον Ερντογάν

Είπε επίσης πως στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με τον τούρκο πρόεδρο και τον τούρκο υπΕξ.

Ανέφερε πως με την κα Σπέχαρ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν θα αποδεχτούν ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως επίσης και συμφωνίες που αυτή κάνει επί του θέματος.

Τόνισε πως η πρόταση για μια διάσκεψη για συνεργασία στο θέμα αυτό βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr