Ο τέως υπουργός Θρησκευμάτων του Αφγανιστάν είχε μετατραπεί σε σφοδρό επικριτή του ισλαμιστικού κινήματος μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τον Bundeswehr, τον ομοσπονδιακό γερμανικό στρατό, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη 15η Αυγούστου, ήταν ο υπουργός Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του Ασράφ Γάνι, κατά τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Σφοδρός επικριτής…

Ο Μοχάμαντ Κασίμ Χαλίμι έφθασε στη Γερμανία πριν δύο εβδομάδες, έμαθε το dpa. Ο κ. Χαλίμι εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του πρώτου καθεστώτος των Ταλιμπάν (1996-2001). Μετά την ανατροπή τους με την εισβολή του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του ισλαμιστικού κινήματος.

Η γερμανική επιχείρηση εκκένωσης γερμανών διπλωματών, γερμανών πολιτών και αφγανών συνεργατών του γερμανικού στρατού και ευρύτερα γερμανικών κρατικών θεσμών άρχισε τη 16η Αυγούστου.

Συνολικά, μέσα σε 11 ημέρες μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 4.587 άνθρωποι, πιο συγκεκριμένα 403 γερμανοί πολίτες και 3.849 αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο εξωτερικό ο τέως πρόεδρος

Οταν άρχισε η αποχώρηση των αμερικανικών και των υπόλοιπων ξένων δυνάμεων που απέμεναν στο Αφγανιστάν, την 1η Μαΐου, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση, αρχικά στις επαρχίες.

Προέλασαν αστραπιαία και κατέλαβαν κατόπιν τις επαρχιακές πρωτεύουσες, τις περισσότερες χωρίς να δοθούν μάχες. Μπήκαν στην Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, καθώς η κυβέρνηση κατέρρεε. Ο τέως πρόεδρος Γάνι διέφυγε στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr