Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τυφώνας Άιντα - Δεκάδες νεκροί - Συγκλονιστικές εικόνες από τις πλημμύρες

Τυφώνας Άιντα – Δεκάδες νεκροί – Συγκλονιστικές εικόνες από τις πλημμύρες

Οι εκτεταμένες πλημμύρες που προκάλεσε η Άιντα, αρχικά κυκλώνας που κατόπιν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους

Φονικό είναι το πέρασμα της καταιγίδας Άιντα στις ΗΠΑ, που μετρά τουλάχιστον 46 θύματα από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες ιστορικών διαστάσεων.

Στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία καταμέτρησε τουλάχιστον 12 θανάτους. Έντεκα άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν σε υπόγεια, σε ακίνητα στο Μανχάταν, στο Κουίνς και στο Μπρούκλιν. Οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν από 2 ως 86 ετών. Η πυροσβεστική πρόσφερε βοήθεια σε εκατοντάδες κατοίκους.

Βόρεια του Μανχάταν, η πλούσια συνοικία Γουέστσεστερ, πλάι στη θάλασσα, παρέμενε πλημμυρισμένη από λασπόνερα· ο Τζορτζ Λάτιμερ, τοπικός αξιωματούχος, δήλωσε στο CNN ότι τρεις άνθρωποι, που προφανώς παγιδεύτηκαν και προσπάθησαν να βγουν από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, μάλλον πνίγηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Νέα Υόρκη – Δεκάδες νεκροί – Πλημμύρες ιστορικών διαστάσεων – Εικόνες που σοκάρουν

Τον χειρότερο απολογισμό θυμάτων κατέγραψε το Νιου Τζέρσι με «τουλάχιστον 23 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους», δήλωσε «με θλίψη» ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι. Τα περισσότερα θύματα καταλήφθηκαν εξαπίνης από πλημμύρες ενώ βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους και πιθανόν πνίγηκαν, εξήγησε ο κυβερνήτης.

Κοντά στη Φιλαδέλφεια, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Φωτό από CNN

Βυθισμένα αυτοκίνητα

Δρόμοι, λεωφόροι, οδοί ταχείας κυκλοφορίας μεταμορφώθηκαν σε χειμάρρους, στις συνοικίες Μπρούκλιν και Κουίνς όπως και στην κομητεία Γουέστσεστερ. Σε αυτή την τελευταία, δεκάδες αυτοκίνητα ήταν βυθισμένα στα λασπόνερα ενώ υπόγεια παραδοσιακών, όμορφων σπιτιών στην ανατολική ακτή πλημμυρισμένα από νερά που έφθαναν ως και τα 60 εκατοστά.

«Νομίζω πως τα έχασα όλα», είπε με δάκρυα στα μάτια στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάρσιο Ροντρίγκες, ιδιοκτήτης συνεργείου στην κοινότητα Μαμάρονεκ, μέσα στο πλημμυρισμένο κατάστημά του. Το γιγαντιαίο μετρό της Νέας Υόρκης άρχισε εν μέρει να λειτουργεί ξανά χθες, αφού καθαρίστηκαν αρκετοί σταθμοί που είχαν πλημμυρίσει.

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ βροχόπτωσης στο Σέντραλ Παρκ: 80 χιλιοστά μέσα σε μια ώρα.

Φωτό από CNN

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες του Νιου Τζέρσι και της Νέας Υόρκης και έδωσε εντολή ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βοηθήσουν τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών που άφησε πίσω της η καταιγίδα Άιντα.

Διαβάστε ακόμη: Κυκλώνας Άιντα – Μαρτυρία Ελληνίδας που μένει στη Νέα Υόρκη – «Έπαθα πανικό, ήταν σοκαριστικό»

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων» να «αναλάβουν τον συντονισμό των προσπαθειών ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή» στις δύο πολιτείες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Φωτό από CNN

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόση βροχή»

«Είμαι 50 χρονών και δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόση βροχή», είπε ο Μετόντια Μιχάιλοφ, εστιάτορας στη σικ συνοικία Άπερ Γουέστ Σάιντ, κοντά στο πασίγνωστο πάρκο, πνεύμονα πρασίνου της Νέας Υόρκης. «Ήταν λες και ήμουν στη ζούγκλα, τροπική βροχή. Ήταν απίστευτο», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.

Μέσα στη νύχτα, η νέα κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, η Κάθι Χόκουλ, κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μετά τις «μείζονες» πλημμύρες σε όλες τις κομητείες στα όρια της πόλης, που μπορούσαν να πλήξουν ως και 20 εκατομμύρια κατοίκους. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, η πόλη του οποίου μόλις αρχίζει να συνέρχεται από την πανδημία του νέου κοροναϊού, έκανε λόγο για «ιστορικό καιρικό φαινόμενο».

Η κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» εξαιτίας πλημμυρών δεν έχει προηγούμενο στην πόλη της Νέας Υόρκης, σημείωσε η NWS.

Φωτο από CNN

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024