Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Διπλωματικός και νομικός γρίφος η αναγνώριση των Ταλιμπάν από την ΕΕ

Αφγανιστάν – Διπλωματικός και νομικός γρίφος η αναγνώριση των Ταλιμπάν από την ΕΕ

«Απέχουμε πολύ από την διευθέτηση του θέματος» ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία της Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των Ταλιμπάν, όμως η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα καθορίσει τους όρους που θα τεθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ενωσης. Ο Άνζε Λόγκαρ σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των Ταλιμπάν ως τρομοκρατικής οργάνωσης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι η αναγνώριση δεν αποτελεί μόνο διπλωματικό αλλά και νομικό θέμα.

«Απέχουμε πολύ από την διευθέτηση του θέματος» πρόσθεσε, παραπέμποντας το ζήτημα σε δύο προγραμματισμένες συνόδους κορυφής τον Οκτώβριο.

Η αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από άλλες χώρες συνδέεται με σημαντικές συνέπειες, όπως η πρόσβαση του Αφγανιστάν στην ξένη βοήθεια από την οποία εξαρτάται η χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως.

«Η βοήθεια είναι ο μοχλός πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο Λόγκαρ. «Για το Αφγανιστάν και την οικονομία του, χωρίς την βοήθεια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους πολίτες της χώρας, αλλά υπάρχει επίσης θέμα προϋποθέσεων».

Ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λιουμπλιάνα δεν είναι ανοικτή σε προτάσεις για την εισδοχή δεκάδων χιλιάδων αφγανών προσφύγων και, μιλώντας για λογαριασμό της Ένωσης, δήλωσε ότι προς το παρόν η δέσμευση αφορά πρόσφυγες που είχαν συνεργαστεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυβερνήσεις και θεσμούς στο Αφγανιστάν.

«Η θέση μας είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να υπερβούμε τις δεσμεύσεις μας που συνδέονται με την αλληλεγγύη με τους ντόπιους και τις οικογένειές τους που εργάσθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για να σώσουν τις δικές μας ζωές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την χορήγηση βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 2022 και επιδιώκει την μετεγκατάσταση περί των 30.000 Αφγανών, όμως η πρόταση χρειάζεται την υποστήριξη των χωρών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024