Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με το ζήτημα της υπουργοποίησης του Αθανάσιου Πλεύρη και των αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεών του στο παρελθόν.

Η ερώτηση απευθύνεται ειδικότερα προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, που είναι επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», το οποίο στις αρμοδιότητές του ρητώς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την «ανάληψη ηγετικού ρόλου στη μάχη της Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού» και τον «συντονισμό εργασιών με αντικείμενο την ένταξη και την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ένωσης ισότητας και διαφορετικότητας».

Ο ευρωβουλευτής, Στ. Κούλογλου, στην ερώτησή του σημειώνει ότι «το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του και καλεί το νέο υπουργό να καταδικάσει τη μισαλλοδοξία, τον αντισημιτισμό και την άρνηση του Ολοκαυτώματος, να ζητήσει συγνώμη από τον εβραϊκό λαό για τις δηλώσεις που έχει κάνει το 2009, αναφερόμενος στο Στρατόπεδο του Άουσβιτς: ‘Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να πιστεύει και να θέλει να πιστεύει ότι ‘θέλω να εξοντώσω κάποιον;’».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «ανάμεσα σε άλλες ακραίες δηλώσεις του, έχει αναφέρει για τους πρόσφυγες: ‘Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται […] αν δεν υπάρχουν νεκροί […] Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ’».

Ο κ. Κούλογλου ρωτά την Επιτροπή εάν συνάδει με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες της ΕΕ η επιλογή του κ. Πλεύρη για τη θέση του Υπουργού Υγείας και εάν έχει την πρόθεση να ζητήσει εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Ο Πλεύρης ζήτησε συγγώμη

Στο μεταξύ, όμως, ο Θάνος Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, μετά την ανακοίνωση με την οποία στηλίτευε παλαιότερες αντισημιτικές δηλώσεις του πολιτικού, το 2009 σε δίκη.

Ο κ. Πλεύρης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΚΙΣ, τονίζει πως σέβεται τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ότι είναι αντίθετος με κάθε μορφή αντισημιτισμού και πως διαφωνεί πλήρως με τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr