«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι προτείνει η ΡΑΕ

Στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα απέδωσε ο Κώστας Σκρέκας, το άλμα τιμών του τελευταίου 7μήνου στην χρονδρική αγορά που εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή μέσω αυξήσεων φωτιά έως και 50%.

Ίσως κάποιες εταιρείες απορροφήσουν την άνοδο του κόστους

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στον Ant1.

Ο Κώστας Σκρέκας πρόσθεσε ότι «η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν το 35% της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ, συνιστά στους προμηθευτές την παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει εκ των προτέρων την αύξηση που μπορεί να επέλθει στην αρχική συμφωνημένη τιμή. Πάντως αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Επίσης η ΡΑΕ προτείνε την κατάργηση του παγίου σε όλα τα τιμολόγια και την επιβολή Ρήτρας Αποχώρησης ωστόσο και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από τις εταιρείες, γεγονός που οδήγησε τη ΡΑΕ να προτείνεται η Ρήτρα να ισχύει μόνο στα σταθερά τιμολόγια.

Στο φόντο όλων αυτών των πιέσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που αν τελικά αποτυπωθούν στη λιανική τότε οι αυξήσεις, θα οδηγήσουν σε τιμές ρεκόρ που θα αγγίζουν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα, ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ακόμη, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρκετούς μήνες πριν, είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

Δεν είναι το φθηνό το ενεργειακό μείγμα της χώρας

Υπογράμμισε εξάλλου, ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτήν την στιγμή δεν είναι φθηνό, «διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα».

«Προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά, προχωρούμε τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Κρήτη και την Ρόδο, καθώς θα ελαφρυνθεί το κόστος για όλους τους καταναλωτές κατά 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο», κατέληξε.

Σε σχέση με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ύψους 630 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα είναι πιο αποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο κοινωνικό και αποσκοπεί στην αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με κριτήρια προτεραιοποίησης, που περιλαμβάνουν μοριοδότηση για οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και ξεχωριστό πρόγραμμα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr