Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάκης Θεοδωρικάκος - Η επιστροφή του στην κυβέρνηση

Τάκης Θεοδωρικάκος – Η επιστροφή του στην κυβέρνηση

Μετά από οχτώ μήνες πολιτική καραντίνα ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχοντας αποκαταστήσει τη σχέση του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιστρέφει στην κυβέρνηση. «Η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή» σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές. Γιατί επελέγη για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Μετά την οχτάμηνη πολιτική καραντίνα ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο πόστο το οποίο στο πλαίσιο του τέως ενιαίου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας – Διαχείρισης Κρίσεων αποτέλεσε το υπουργείο κλειδί των αλλαγών αυτού του ανασχηματισμού.

Οχτάμηνη πολιτική καραντίνα

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου ο οποίος κατά πολλούς είχε γίνει μόνο και μόνο για να αποπεμφθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών.

Μάλιστα θα μπορούσε να λεχθεί ότι η έξοδός του τότε από την κυβέρνηση είχε στοιχεία επεισοδιακά καθώς στην αρχική του δήλωση δεν είχε κάνει καν κάποια αναφορά στον πρωθυπουργό δείχνοντας έτσι την δυσαρέσκειά του για την τότε απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Αν και, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγκάστηκε στη συνέχεια να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση για να κοπάσει ο θόρυβος που είχε προκληθεί για τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη.

Στο οχτάμηνο αυτό διάστημα που πέρασε ως απλός βουλευτής ο Τάκης Θεοδωρικάκος αποκατέστησε τις σχέσεις του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και επιστρέφει σε ένα κυβερνητικό πόστο το οποίο σχετίζεται με τον τομέα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά πάρα πολλά πράγματα.

Όποιος φεύγει δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγαρο Μαξίμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αφορμή την επανυπουργοποίηση του κ. Θεοδωρικάκου στο ζήτημα της εξόδου του από τον προηγούμενο ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας με νόημα που είχε πολλαπλούς αποδέκτες και σε αυτό τον ανασχηματισμό ότι «η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του».

Βεβαίως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη πλέον είναι ψαλιδισμένο από αρμοδιότητες καθώς με τις νέες οργανωτικές αλλαγές και την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από υφυπουργείο υπαγόμενο στην Προστασία του Πολίτη σε ξεχωριστό υπουργείο, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έχει να διαχειριστεί απευθείας την πανδημία, ούτε τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ). Στην πραγματικότητα το εν λόγω υπουργείο επιστρέφει στις αρμοδιότητες που διατηρούσε κάποτε ως υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τα «πολιτικά του χαρακτηριστικά» και ο «νόμος και τάξη»

Ωστόσο ως πολιτικός προϊστάμενος των Σωμάτων Ασφαλείας ο Τάκης Θεοδωρικάκος καλείται να αποφύγει τουλάχιστον στην επικοινωνιακή τους διαχείριση λάθη των προκατόχων του. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον και αποτελεί το στοίχημα για το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα υπηρετήσει την αποστολή που του αναθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά δόγματα αυτής της κυβέρνησης, το «νόμο και τάξη».

Από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδειξε ότι μπορεί να επιτυγχάνει συναινέσεις ευρείες με την αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της και μάλιστα ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως στην περίπτωση της ψήφου των αποδήμων.

Σε κάθε περίπτωση είναι όμως διαφορετικό να προϊστασαι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα την επιβολή της τάξης και διαφορετικό να προϊστασαι του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι διαφορές στην ατζέντα και τον τρόπο που πολιτεύεται κάποιος είναι εξ’ αντικειμένου κολοσιαίες.

Κεντροαριστερή προέλευση

Αυτό πάντως που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναφέρεται στα πολιτικά χαρακτηριστικά του Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος αποτελεί μεταγραφή της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς, έχοντας μάλιστα ρίζες στο ΚΚΕ ως πρώην γραμματέας της ΚΝΕ στα τέλη της δεκαετίας του 80 και των αρχών της δεκαετίας του 90.

Είναι σαφές ότι τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» του Τάκη Θεοδωρικάκου είναι διαφορετικά από του προκατόχου του όπως αυτά εκφράστηκαν τουλάχιστον κατά τη θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο προέρχονται από τον κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

Αστυνόμευση και εντάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα και ιδίως στις περιόδους των lockdown ο ρόλος της αστυνομίας και τα φαινόμενα κρατικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας ήταν πάμπολα και πολλές φορές αποτέλεσαν κορυφαίο ζήτημα στην πολιτική αντιπαράθεση και πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα δε, η κυβέρνηση είχε δεχτεί σωρηδόν πυρά για στοχοποίηση των νέων και δεν έλλειψαν οι στιγμές που δόθηκε η αίσθηση ότι θα μπορούσε να προκληθεί σοβαρή κοινωνική αναταραχή καθώς η αστυνομία έριχνε λάδι στη φωτιά με τη στάση της, όπως πχ προ μηνών με την περίπτωση της Νέας Σμύρνης.

Αυτά και άλλα πολλά καλείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος να διαχειριστεί και μένει να φανεί αν η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου συνιστά και στροφή της κυβέρνησης σε μια διαφορετική εκδοχή της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024