Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγάλο στοίχημα με την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας χάθηκε αλλά παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο

Το μεγάλο στοίχημα με την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας χάθηκε αλλά παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο

Τι σηματοδοτεί ο διαχωρισμός του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μπορεί λίγοι να ήταν εκείνοι που στάθηκαν στο «πάγωμα» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας μετά την εμπλοκή με Αποστολάκη, ωστόσο πέρα των παραπολιτικών, το σωστό momentum για την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας είναι τώρα.

Μετά τις πολιτικές αναταραχές που δημιουργήθηκαν με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, αυτό δυστυχώς δεν θα γίνει αμέσως, καθώς μένει να βρεθεί νέος πολιτικός προϊστάμενος.

Το αρχικό πλάνο ήταν το νέο υπουργείο να λειτουργήσει αυτόνομα με νέο υπουργό ο οποίος θα είναι αρμόδιος και για την καθοδήγηση της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η ανεξαρτητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας φαίνεται να είναι και προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φαίνεται μάλιστα πως ο ίδιος είχε σκεφτεί την αυτονόμηση του συγκεκριμένου υπουργείου εδώ και αρκετό καιρό, ενώ τα ακραία φυσικά φαινόμενα που «χτύπησαν» αυτό το καλοκαίρι της χώρα μας έκαναν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την σύστασή του.

Η ανάγκη δηλαδή υλοποίησης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης αποτελεί από τους βασικούς λόγους που δεν πρέπει να αργήσει ο διαχωρισμός της Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης και ο χειρισμός των καταστροφικών πυρκαγιών από την προηγούμενη σύνθεση και συγκεκριμένα από τον πρώην πια υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έμεινε οριστικά εκτός «δομής» παρά τους πολιτικούς τρανταγμούς.

Οι λάθος χειρισμοί και οι παραλείψεις κατέστησαν σαφές πως όχι μόνο έπρεπε να αλλάξει ο επικεφαλής, όπως κι έγινε, αλλά πως αφενός πρέπει να συσταθεί ένα νέο υπουργείο, αφετέρου πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η οποία και πλέον θα υπάγεται εκεί.

Πάντως η επιλογή ενός υπουργού Πολιτικής Προστασίας μετά το αλαλούμ με τον κ. Αποστολάκη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Κι αυτό γιατί το σκεπτικό του πρωθυπουργού για χαρτοφυλάκιο της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής ήταν η επιλογή μιας υπερκομματικής προσωπικότητας, ενός δηλαδή ανθρώπου που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός δηλαδή φαίνεται να ψάχνει κάποιον που να έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπειρία του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης.

Προς το παρόν όλα δείχνουν πως η έρευνα συνεχίζεται.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024