Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του κ. Αμπάς με υπουργό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που έγινε γνωστή μετά τον σχηματισμό της, τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, χθες Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πρώτη συνάντηση

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του κ. Αμπάς με υπουργό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που έγινε γνωστή μετά τον σχηματισμό της, τον Ιούνιο.

Ο κ. Γκαντς, ο οποίος ηγείται κεντρώου κόμματος, διαβεβαίωσε τον κ. Αμπάς ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την τόνωση της παλαιστινιακής οικονομίας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση ασφαλείας και την οικονομική κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «Συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία για τα ζητήματα που εγέρθηκαν στη συνάντηση».

Σύμφωνα με τον Χουσέιν Αλ Σέιχ, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φάταχ, της παράταξης του κ. Αμπάς, οι διμερείς συνομιλίες επεκτάθηκαν σε «όλες τις διαστάσεις» των ισραηλινοπαλαιστινιακών σχέσεων.

Κατέρρευσαν το 2014

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη κατέρρευσαν το 2014. Το Ισραήλ μολαταύτα τον τελευταίο χρόνο έκλεισε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών του με αραβικά κράτη, χάρη κυρίως στη μεσολάβηση της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αποτελεί κολλάζ διαφόρων κομμάτων, από την αριστερά ως την άκρα δεξιά και συμπεριλαμβάνει, για πρώτη φορά, μικρή ισλαμιστική παράταξη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής υπερεθνικιστικού κόμματος, έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι εναντιώνεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Μετά τον Μπάιντεν

Ομως, με δεδομένη τη σύνθεση της κυβερνητικής συμμαχίας της οποίας ηγείται, η λήψη αποφάσεων για λεπτά ζητήματα που αφορούν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη φαντάζει μάλλον δύσκολη.

Η συνάντηση στη Ραμάλα καταγράφηκε δύο ημέρες έπειτα από εκείνη του κ. Μπένετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αμερικανός πρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr