Ιράκ – Πρώτη συνάντηση μετα από τέσσερα χρόνια του αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι
Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαγδάτης
Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ ξεκίνησε χθες με την πρώτη συνάντηση που είχαν εδώ και 4 χρόνια, ο πρόεδρος ‘Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαγδάτης.
Οι δύο ηγέτες, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μίλησαν για γόνιμη συνεργασία, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αραβικών χωρών και να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.
Από την πλευρά του, ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων των δύο κρατών, ενώ επιβεβαίωσε την επιθυμία του Κατάρ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, ιδίως υπό το πρίσμα του στρατηγικού και κομβικού ρόλου που παίζει η Αίγυπτος υπό την ηγεσία του προέδρου αλ Σίσι στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η σημασία της συνέχισης όλων των διαβουλεύσεων και της προώθησης των σχέσεων, με στόχο την αποκατάσταση διαφόρων διμερών μηχανισμών συνεργασίας, σύμφωνα με την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία των σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ βάσει των όσων ορίστηκαν στη Διακήρυξη «Αl-Ula», που υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία, όπου η Αίγυπτος και το Κατάρ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας «αλληλεγγύης και σταθερότητας» που υπέγραψαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.
Η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που εμπλέκονταν στη διαφωνία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με το Κατάρ, αίροντας το εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο κατά του Κατάρ.
Όπως τέλος επισημαίνουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος πάντως – παρά τη συμφωνία – παραμένει κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτική απέναντι στο Κατάρ λόγω των σχέσεών του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και την κριτική που ασκούνε στο Κάιρο τα ΜΜΕ του Κατάρ, και ιδιαίτερα το κρατικό Al Jazeera.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γεροβασίλη για υποκλοπές: Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή που δεν σέβεται του δικαστές της
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «16» του Masters της Μαδρίτης – Ισχυρός ο επόμενος αντίπαλος (vid)
- Αυτή 18, αυτός 37: «Ο Μέριλιν Μάνσον με κακοποιούσε φρικτά» – Το ναζιστικό μαστίγιο, οι πρακτικές αίρεσης
- Οι Αθώοι: Μια αλήθεια που παραμένει καλά κρυμμένη
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν – Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή
- Βάρρας για απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν «κόλλησε» η τεχνική λύση, βρήκαν τις εικονικές κληρονομιές
- Με χειμωνιάτικο καιρό η Πρωτομαγιά- «Επιβεβαιώνεται η ψυχρή εισβολή» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- Μαρτίνεθ: «Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι αυτός που έρχεται μετά τα play offs…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442