Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ - Πρώτη συνάντηση μετα από τέσσερα χρόνια του αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι

Ιράκ – Πρώτη συνάντηση μετα από τέσσερα χρόνια του αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ αλ Θάνι

Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαγδάτης

Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Αιγύπτου με το Κατάρ ξεκίνησε χθες με την πρώτη συνάντηση που είχαν εδώ και 4 χρόνια, ο πρόεδρος ‘Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαγδάτης.

Οι δύο ηγέτες, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, μίλησαν για γόνιμη συνεργασία, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αραβικών χωρών και να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Από την πλευρά του, ο εμίρης του Κατάρ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων των δύο κρατών, ενώ επιβεβαίωσε την επιθυμία του Κατάρ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, ιδίως υπό το πρίσμα του στρατηγικού και κομβικού ρόλου που παίζει η Αίγυπτος υπό την ηγεσία του προέδρου αλ Σίσι στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η σημασία της συνέχισης όλων των διαβουλεύσεων και της προώθησης των σχέσεων, με στόχο την αποκατάσταση διαφόρων διμερών μηχανισμών συνεργασίας, σύμφωνα με την πρόοδο που σημειώθηκε στην πορεία των σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ βάσει των όσων ορίστηκαν στη Διακήρυξη «Αl-Ula», που υπεγράφη τον Ιανουάριο στη Σαουδική Αραβία, όπου η Αίγυπτος και το Κατάρ συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας «αλληλεγγύης και σταθερότητας» που υπέγραψαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.

Η Αίγυπτος και οι άλλες χώρες που εμπλέκονταν στη διαφωνία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με το Κατάρ, αίροντας το εμπορικό και ταξιδιωτικό εμπάργκο κατά του Κατάρ.

Όπως τέλος επισημαίνουν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Αίγυπτος πάντως – παρά τη συμφωνία – παραμένει κατά κάποιο τρόπο επιφυλακτική απέναντι στο Κατάρ λόγω των σχέσεών του με την Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και την κριτική που ασκούνε στο Κάιρο τα ΜΜΕ του Κατάρ, και ιδιαίτερα το κρατικό Al Jazeera.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024