Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν - Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ - «Θα επιστρέψουμε» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Αφγανιστάν – Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν την Καμπούλ – «Θα επιστρέψουμε» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι η Βρετανία θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν καθώς έμειναν πίσω 150 Βρετανοί και 1.000 Αφγανοί

Την απόφαση του για επιστροφή στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο κ. Τζόνσον υποσχέθηκε η επιστροφή θα γίνει όταν οι συνθήκες είναι ασφαλείς. Στη χώρα έχουν παραμείνει 150 Βρετανοί και περισσότεροι από 1000 Αφγανοί που είχαν δικαίωμα μεταφοράς στη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον «θα γίνει χρήση όλων των διπλωματικών και ανθρωπιστικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα, για να διατηρηθούν τα οφέλη των τελευταίων 20 ετών και να δώσουμε στους Αφγανούς το μέλλον που τους αξίζει”.

Η τελευταία πτήση

Την ίδια ώρα αποχωρούσαν από το Αφγανιστάν οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες.

Η τελευταία βρετανική πτήση μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από το Αφγανιστάν αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ,  όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες από το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και το υπουργείο Άμυνας και δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, ανέβηκαν χθες στο Διαδίκτυο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών και στρατιωτικών από το Αφγανιστάν είχε την κωδική ονομασία «Pitting” και η RAF εκκένωσε 5.000 Βρετανούς πολίτες και περισσότερους από 8.000 Αφγανούς πραγματοποιώντας περισσότερες από 100 πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» παραμένει ο συναγερμός για νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τις επόμενες ώρες.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες για μια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» απειλή κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καλώντας τους υπηκόους τους να απομακρυνθούν από την περιοχή, δύο ημέρες μετά την επίθεση που άφησε περισσότερους από 100 νεκρούς στην ίδια τοποθεσία.

«Εξαιτίας μιας συγκεκριμένης και αξιόπιστης απειλής, όλοι οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (…) πρέπει να φύγουν από εκεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ σε μήνυμα προειδοποίησης.

Η απειλή αφορά συγκεκριμένα «την Νότια πύλη, την πύλη νέο υπουργείο Εσωτερικών και την πύλη κοντά στο βενζινάδικο Πανσίρ βορειοδυτικά του αεροδρομίου», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ζώνη ασφαλείας στην Καμπούλ, ζητούν Βρετανία – Γαλλία

Στο μεταξύ, Γαλλία και Βρετανία θα καταθέσουν αύριο ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν προτείνοντας τον καθορισμό μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια προστασίας των ανθρώπων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πρόταση ψηφίσματός μας στοχεύει στον καθορισμό μίας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο ένοικος των Ηλυσίων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες από το Ιράκ ότι, το Παρίσι διεξάγει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ταλιμπάν για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανή απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τερματίσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες που φρουρούν το αεροδρόμιο στην Καμπούλ αναμένεται να αποσυρθούν έως την προθεσμία της ερχόμενης Τρίτης που έχει οριστεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024