
Εμβόλιο Johnson & Johnson – Η δεύτερη δόση προσφέρει σημαντική αύξηση αντισωμάτων
Σύμφωνα με τις πρώτες προκαταρκτικές μελέτες
Μια δεύτερη, ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson προσφέρει σημαντική αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κοροναϊού, δείχνουν δύο προκαταρκτικές μελέτες της αμερικανικής εταιρείας.
Οι μελέτες καταγράφουν αύξηση των δεσμευτικών αντισωμάτων κατά εννέα φορές, σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονται 28 ημέρες μετά την αρχική λήψη του μονοδοσικού εμβολίου.
Σε αντίθεση με τα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία μπλοκάρουν άμεσα τον ιό, τα δεσμευτικά αντισώματα προσκολλώνται στον SARS-CoV-2 χωρίς να τον καταστρέφουν. Προσελκύουν όμως λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος που εξουδετερώνουν την απειλή.
Δείτε επίσης: Πόσο έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, δεν έχουν λάβει όμως την τελική απόφαση για τους λήπτες του εμβολίου της J&J λόγω έλλειψης δεδομένων.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα οποία παρουσιάζονται ως προδημοσιεύσεις και δεν έχουν υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, προέρχονται από δύο κλινικές μελέτες της Φάσης 1/2a, οι οποίες είναι μικρότερες από τις μελέτες Φάσης 3.
Στην τελική Φάση 3 βρίσκεται ωστόσο μια διαφορετική μελέτη της J&J για τη χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικές εβδομάδες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Σύμφωνα πάντως με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο New England Journal of Medicine, τα αντισώματα που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός με μία δόση παραμένουν σε σχεδόν σταθερά επίπεδα οκτώ μήνες αργότερα.
- Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης – Δίπλα στα σπίτια οι φλόγες – Εντολή εκκένωσης της Ανθούπολης
- Πρόβλημα με Σαϊμπαρί για το Μαρόκο: Τραυματίστηκε και έγινε αναγκαστική αλλαγή (vids)
- Παραλίγο τραγωδία από λάθος εστιατορίου – Αναφυλακτικό σοκ για τον χρυσό Ολυμπιονίκη Άλντο Μοντάνο
- Πυροσβεστική: 60 φωτιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Στην Κεντρική Μακεδονία οι 15 από αυτές
- Κηφισός: Οδηγός με πατίνι «εγκλωβίστηκε» στην εθνική – Η επιχείρηση… απελευθέρωσής του
- Πασκουάλ για Ολυμπιακό: «Ήταν η καλύτερη ομάδα, άξιζε την Euroleague»